Ripple mede-oprichter: China en de Verenigde Staten voeren momenteel een technologische koude oorlog

Chris Larsen – mede-oprichter en uitvoerend voorzitter van het bekende crypto-project Ripple – heeft onlangs een opiniestuk geschreven waarin hij beweert dat de Verenigde Staten en China verwikkeld zijn in een “technologische koude oorlog”, en dat de VS momenteel aan het kortste eind trekt.

Digitale yuan kan Amerikaanse dollar vervangen

Volgens Larsen zou de dominantie van China op het gebied van cryptocurrency en financiën een belangrijk front kunnen zijn in toekomstige gevechten tussen de twee landen. Tevens voerde hij aan dat de dominantie van de Amerikaanse dollar zou kunnen afnemen in het licht van de technologische vooruitgang omtrent cryptocurrencies en het gebruik van digitale portefeuilles, blockchain-technologie en interoperabiliteitsprotocollen.

Dat creëert, volgens hem, een kans voor China om over te springen van traditionele, door dollars geleide financiële systemen, naar het gebruik van mobiele betalingen, waar de digitale valuta vanuit de Chinese centrale bank (DCEP) een belangrijke rol kan opeisen.

Hij gaf het volgende aan:

“Voor China is dit een unieke kans om het Amerikaanse rentmeesterschap van het wereldwijde financiële systeem weg te werken, inclusief het uiteindelijke doel om de dollar te vervangen door een digitale yuan.”

China’s DCEP versus de Amerikaanse digitale dollar

Er lopen momenteel proeven met de DCEP in verschillende steden in China en analisten zijn van mening dat de officiële lancering een erg grote impact zou kunnen hebben op de relatie tussen de VS en China.

China’s Belt and Road Initiative is een andere langetermijnstrategie die door China wordt gebruikt om zijn internationale economische invloed te versterken en is in wezen een nieuwe “Zijderoute” voor de deelnemende landen. The Belt and Road zou een belangrijk kanaal kunnen worden voor de DCEP om de Amerikaanse dollar te vervangen bij grensoverschrijdende transacties en internationale financiering als deze wordt geaccepteerd door de handelspartners van China.

“Helaas lopen de VS hopeloos achter. Ik begrijp dat de gevolgen van het verliezen van onze financiële voorsprong verschrikkelijk zijn. Binnenlandse digitale betalingen in de VS spelen nog steeds een inhaalslag: contant geld en pinpassen domineren nog steeds.”

Verenigde Staten loopt achter

Zoals gezegd heeft de VS nog geen eigen digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC) ontwikkeld, hoewel de gouverneur van de Federal Reserve Lael Brainard onlangs heeft onthuld dat de Fed samenwerkt met onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology om “een hypothetische digitale valuta te bouwen en te testen die is gericht op gebruik door de centrale bank”.

Brainard zei het volgende tijdens een webcast:

“Gezien de belangrijke rol van de dollar, is het essentieel dat de Federal Reserve aan de frontlinie blijft van onderzoek en beleidsontwikkelingen met betrekking tot CBDC’s.”

Voormalig Commodity Futures and Trading Commission-voorzitter Christopher Giancarlo leidt de pogingen om een ​​Amerikaanse CBDC te promoten, als hoofd van The Digital Dollar Foundation. Zo bracht The Digital Dollar Foundation in juni een whitepaper uit waarin uiteen werd gezet hoe een Amerikaanse CBDC eruit zou kunnen zien.

Verder zei Giancarlo het volgende in een interview met Forkast.News:

“De Verenigde Staten moeten er nu bij worden betrokken als we de verwachting hebben dat onze waarden zullen worden ingebouwd in toekomstig geld. Dit is het moment om het debat over de toekomst van geld aan te gaan en ervoor te zorgen dat die waarden, niet alleen privacy, maar ook waarden van vrij ondernemerschap, vrijheid van meningsuiting en democratie worden ingebouwd in de toekomst van geld.”

China kan transacties terugdraaien

Volgens het University of Cambridge Centre for Alternative Finance vindt ten minste 65% van de cryptocurrency-mining plaats in China. Volgens Larsen zou het verlies van de financiële dominantie van de VS ook een bedreiging voor cryptocurrencies kunnen worden, aangezien China zijn hash-macht zou kunnen gebruiken om zich met transacties te bemoeien.

Hij zei het volgende:

“Het is niet moeilijk om je een dystopische toekomst voor te stellen. Een Amerikaanse defensiebetaling aan een bondgenoot kan worden geblokkeerd of teruggedraaid. De betalingen van een Amerikaans bedrijf aan een Vietnamese fabrikant kunnen worden gestopt. Amerikaanse banken kunnen hun betalingen beperkt zien worden als ze in strijd zijn met de Chinese beleidsdoelen.”

Door deze gevaren is het dus erg belangrijk voor de VS om een eigen digitale valuta op de markt te brengen. Het is echter de vraag of het al niet te laat is, aangezien China al 10 stappen voor op Amerika loopt.

Wat denken jullie? Gaat de digitale yuan de Amerikaanse dollar vervangen? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!