Bitcoin bereikt met 1 miljard transacties nieuwe mijlpaal

Het Bitcoin-netwerk heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: één miljard verwerkte transacties, 15 jaar, vier maanden en vier dagen na het delven van zijn genesisblok. Volgens gegevens op het Bitcoin-dashboard van Clark Moody werd de één miljardste transactie gedolven in blok 842.241 op 5 mei om 21:34 UTC.

De laatste mijlpaal van Bitcoin komt minder dan drie weken nadat het netwerk zijn vierde halvering voltooide, waardoor de beloning voor blokken van mijnwerkers werd verlaagd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. De halvering vond plaats op 19 april, toen het totale aantal transacties van Bitcoin rond de 990,64 miljoen schommelde.

Het netwerk heeft de afgelopen maand een aanzienlijke stijging gezien in het aantal dagelijkse transacties, met de lancering van nieuwe protocollen zoals Ordinals, Runes, en de BRC-20-tokenstandaard.

De lancering van Ordinals bracht Bitcoin non-fungible tokens (NFT’s) voort die de gebruikersactiviteit op het netwerk stimuleerden. Op het moment van schrijven toonden gegevens van het markt-analyseplatform Dune aan dat er ongeveer $432 miljoen was uitgegeven aan transactiekosten op meer dan 66,4 miljoen inschrijvingen, wat aangeeft dat marktdeelnemers actief zijn geweest op het Bitcoin-netwerk.

Aan de andere kant werd Runes gelanceerd op de dag van de halvering van Bitcoin, met name op het halveringsblok. Het protocol breidt de functionaliteit van Bitcoin uit door de creatie van fungibele tokens mogelijk te maken, zoals Ethereum doet. Tijdens het halveringsweekend vertegenwoordigden Runes-transacties meer dan 50% van het totale aantal Bitcoin-transacties, waardoor Ordinals werden overtroffen en het netwerk domineerden.

Bovendien heeft de lancering van spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) in de Verenigde Staten en Hong Kong ook bijgedragen aan de piek in BTC-transacties. De marktkapitalisatie van de BTC ETF-markt bedraagt momenteel $53,41 miljard, met een totaal beheerd vermogen van $52,68 miljard.

Hoewel het Bitcoin ongeveer 15 jaar kostte om één miljard transacties te verwerken, zal het aantal transacties van het netwerk naar verwachting sneller de twee miljard bereiken naarmate BTC meer adoptie krijgt en gebruikers naar de blockchain trekken.

Het is vermeldenswaard dat Bitcoin niet de eerste blockchain is die 1.000.000.000 transacties heeft bereikt. Ethereum deed dit enkele jaren geleden al en heeft sinds de lancering in 2015 meer dan 2,4 miljard transacties verwerkt. Ondertussen omvat het totale aantal transacties van Bitcoin van één miljard niet die uitgevoerd zijn op het Lightning Network, het laag-2-protocol van het netwerk, dat werd gelanceerd in 2018.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!