Hong Kong Bitcoin ETF is niet genoeg om verkoopdruk te absorberen

De instroom van de recent gelanceerde Hong Kong spot Bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) in Hong Kong is niet voldoende om de verkopen van de 11 Amerikaanse Bitcoin ETF’s te dekken. Tot nu toe hebben de Hong Kong ETF’s deze week een nettostroom van $217 miljoen gezien, volgens een bericht van 2 mei van James Butterfill, het hoofd onderzoek bij CoinShares.

De instromen zijn minder dan de $298 miljoen aan netto-uitstromen gegenereerd door de 11 Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s deze week, volgens Dune.

Institutionele instromen van ETF’s waren een significant onderdeel van de huidige Bitcoin BTC-rally naar nieuwe all-time highs. Tegen 15 februari vertegenwoordigden Bitcoin ETF’s ongeveer 75% van nieuwe investeringen in ’s werelds grootste cryptocurrency toen deze de $50.000 overschreed, volgens onderzoek van CryptoQuant.

Het Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) was verantwoordelijk voor het grootste deel van de uitstroom op 1 mei, waarbij meer dan $191 miljoen aan Bitcoin werd verkocht. Het GBTC-fonds van Grayscale stond op de tweede plaats wat betreft dagelijkse uitstroom, waarbij op 1 mei $167,4 miljoen aan BTC werd verkocht, volgens gegevens van Farside.

De eerste reeks Hong Kong Bitcoin- en Ether-gebaseerde ETF’s ging op 30 april van start, wat opwinding veroorzaakte onder crypto-houders. Echter, de handelsactiviteit was teleurstellend.

De op Hong Kong gebaseerde ETF’s brachten slechts $12,4 miljoen aan handelsvolume op tijdens de eerste dag, wat in het niet valt bij het handelsvolume op de eerste dag van de Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s, ter waarde van $4,6 miljard. Dit is echter een hoog cijfer gezien de omvang van de Hong Kong-markt, equivalent aan $1,6 miljard aan handelsvolume in de Verenigde Staten, volgens een bericht van 30 april van senior Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas:

“Je moet begrijpen dat Hong Kong 1/168ste de grootte van de VS is… Hoewel de instromen relatief klein waren, zou het debuut van de Hong Kong ETF’s een belangrijk precedent kunnen scheppen voor andere rechtsgebieden, volgens James Wo, de oprichter en CEO van DFG, die zei:

“Deze ETF’s openen Aziatische markten voor blootstelling aan crypto, wat de prijzen op de lange termijn waarschijnlijk omhoog zal drijven, aangezien meer landen waarschijnlijk het voorbeeld van Hong Kong zullen volgen.”

Het debuut van de eerste Hong Kong ETF’s bleek een geval van “verkoop-het-nieuws” te zijn voor Bitcoin-houders, aangezien BTC onder de psychologische grens van $60.000 zakte op 1 mei, een dag na het debuut van de nieuwe ETF’s. De laatste keer dat Bitcoin onder $60.000 werd verhandeld was eind februari.

Bitcoin verloor een sterke ondersteuningslijn op $59.000, wat ook diende als de korte-termijn gehouden gerealiseerde prijs (STH-RP), of de gemiddelde instroom-prijs van de ETF’s. Het verliezen van de $59.000 grens kan ertoe leiden dat Bitcoin de $50.000 grens opnieuw bezoekt, volgens Jag Kooner, hoofd derivaten bij Bitfinex. Hij vertelde het volgende:

“Hoewel prijsvoorspellingen niet gepast zijn op basis hiervan, is de STH-RP een cruciaal ondersteuningsniveau voor BTC om vast te houden en bij het verliezen ervan, of de gemiddelde kostenbasis van ETF-kopers, is er een grote kans dat er een cascade plaatsvindt naar de lage $50.000.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!