Bitcoin-transactiekosten bereiken recordhoogte van $80 miljoen door Runes Protocol

Volgens de laatste gegevens van IntoTheBlock heeft de lancering van het Runes Protocol ervoor gezorgd dat de dagelijkse kosten van Bitcoin (BTC) veel verder stijgen dan een conventionele all-time high (ATH).

Lucas Outumuro, het hoofdonderzoek van IntoTheBlock, dook op het sociale mediaplatform X en gaf aan dat de transactiekosten voor Bitcoin op 20 april gestegen zijn naar $80 miljoen, vier keer zoveel als de ATH van meer dan zes jaar geleden.

Runes is een nieuw protocol ontwikkeld door Casey Rodarmor, die ook Ordinals ontwikkelde. Het project heeft tot doel het creëren van fungibele tokens op Bitcoin mogelijk te maken.

Deze ontwikkeling heeft echter gezorgd voor een flinke stijging van de kosten op het netwerk van de koningsmunt. Zo gaf Outumuro het volgende aan:

“De lancering van Runes op Bitcoin was absoluut krankzinnig…

De dagelijkse vergoedingen bereiken een recordhoogte van ruim $80 miljoen…

De $80 miljoen aan dagelijkse kosten is ongeveer 4x groter dan de vorige ATH die in december 2017 werd vastgesteld. De gemiddelde BTC-transactiekosten effectief maar liefst $128, wat de piek van $30 die tijdens de eerste Ordinals-razernij werd bereikt, in de schaduw stelt.”

Outumuro zei dat de lancering van Runes na de halvering van Bitcoin op 19 april, toen de beloningen voor miners werden gehalveerd, de beloningen voor miners verhoogde via de torenhoge transactiekosten. Hij zei het onderstaande:

“Hier is een van de gekste statistieken: miners verdienen nu meer dan vóór de halvering. 24 uur na de halvering zijn de fatale beloningen met 50% gedaald, maar zijn de transactiekosten dankzij Runes met 1.200% gestegen. Miners verdienden op 20 april een recordomzet van meer dan $100 miljoen.”

Outumuro merkte ook dat een bepaalde groep marktdeelnemers achter de stijging van het aantal Runes-gerelateerde transacties zat. Hij sloot af met:

“Nieuwe adressen op Bitcoin bereiken een dieptepunt in twee jaar. Dit blijkt uit het feit dat het grootste deel van de Runen-gerelateerde activiteit voortkomt uit crypto-degens. Het zal waarschijnlijk nog enige tijd duren voordat de retail gaat meedoen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!