Crypto-expert noemt Ethereum overgewaardeerd

Een crypto-investeerder, die bekend staat onder de pseudoniem Fred Krueger, is van mening dat Ethereum (ETH) momenteel overgewaardeerd is. Krueger voegde eraan toe dat Ethereum-aanhangers “los staan van de realiteit” nadat ETH, de inheemse valuta, onlangs boven de $3.000 doorbrak.

De investeerder wees op de algemene afnemende on-chain-activiteit, de hevige concurrentie van bijvoorbeeld alternatieven als Solana (SOL) en Avalanche (AVAX), en onzekerheid over de regelgeving die het aanhouden van de munt riskant maakt.

Ethereum is traag en het gebruik neemt af

Krueger stelt dat de on-chain transacties van Ethereum sneller en goedkoper zouden kunnen zijn. In het huidige landschap dat wordt gekenmerkt door schaalbare alternatieven tegen lage kosten, hetzij gebouwd op Ethereum of bestaande als onafhankelijke ketens, rechtvaardigen de uitdagingen van de keten de huidige prijs van ongeveer $3.000.

Naast uitdagingen op het gebied van schaalvergroting en doorvoer verwijst de investeerder ook naar de scherpe daling van het aantal dagelijkse actieve gebruikers (DAU’s) op het mainnet. Sinds 2021 hebben de prijzen van Ethereum en altcoin hun hoogtepunt bereikt en zijn de actieve DAU’s gedaald van ongeveer 120.000 naar ongeveer 66.000 in februari 2024.

Hoewel netwerkaanhangers zeiden dat er ontwikkelingen zijn geweest zoals layer-2-platforms zoals Arbitrum (ARB) die hun beveiliging op Ethereum hebben vastgezet, merkt Krueger op dat zelfs de meest actieve en grootste protocollen qua totale waarde vergrendeld (TVL) gebruikersverlies hebben gezien.

Ter illustratie registreert Uniswap V3, de derde versie van een van de grootste gedecentraliseerde beurzen van Ethereum, Uniswap, nu ongeveer 16.000 dagelijks actieve gebruikers, aanzienlijk minder dan voorgaande jaren.

Alternatieven zoals Solana zijn beter?

De investeerder stelt dat de daling van de DAU’s, die wijst op actief gebruik, in schril contrast staat met de stijgende marktkapitalisatie van Ethereum. Volgens Krueger is deze opkomende stand van zaken de reden waarom Ethereum een opgeblazen “meme-munt zoals Shiba Inu” is geworden, gezien de hoge marktkapitalisatie ervan.

Volgens de inschatting van de investeerder bieden snellere en goedkopere alternatieven zoals Solana, Avalanche en Near Protocol (NEAR) meer waarde voor specifieke gebruiksscenario’s zoals gedecentraliseerde financiering (DeFi) en games.

Krueger maakte ook bezwaar tegen het gebrek aan duidelijkheid over de regelgeving op het gebied van Ethereum. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft onlangs de eerste batch Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF) goedgekeurd. Hoewel de bredere cryptogemeenschap optimistisch is over de uiteindelijke autorisatie van een spot Ethereum ETF, denkt Krueger dat dit onwaarschijnlijk is.

Toch zal de tijd alleen maar leren hoe Ethereum en zijn marktwaardering de komende maanden zullen evolueren. Voorstanders zijn, ondanks de kritiek, optimistisch dat de toenemende adoptie en het deflatoire karakter van ETH de prijzen naar een hoogtepunt van $5.000 in 2021 zullen tillen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!