Wat is yield farming en hoe werkt het?

Eén van de populairste modewoorden in crypto vandaag de dag is “yield farming”. Maar wat is het nou precies? Dat gaan we je hieronder uitleggen.

Wat is yield farming

Yield farming is een methode waarmee mensen vaste of variabele rente kunnen verdienen door hun crypto te investeren in een DeFi-markt. Dit houdt dus in dat ‘gewoon’ investeren in Ethereum (ETH) is geen yield farming is! Het uitlenen van ETH op platforms, zoals Aave, voor een rendement bovenop de Ether koers is yield farming.

Maar hoe werkt het?

Voordat we het begrip yield farming uitleggen, is het belangrijk om aan te geven dat, gezien de hoeveelheid concurrentie tussen investeerders en gasprijzen, yield farming alleen rendabel is als je bereid bent om een fiks bedrag te besteden. Yield farming met $100-1.000 in crypto zal resulteren in een nettoverlies. Als je met kleine hoeveelheden begint om te begrijpen hoe het allemaal werkt, is dat oké, maar de strategie is niet winstgevend (geen financieel advies).

Er zijn verschillende DeFi platformen die zich concentreren op het uitlenen en lenen van cryptocurrencies. Zo heb je de eerder genoemde Aave en het bekende platform Compound.

Kapitaal uitlenen op een geldmarkt is een gemakkelijke manier om een ​​rendement in DeFi te verdienen. Het enige wat je hoeft te doen is een stablecoin bij een van de twee te storten en je kan onmiddellijk beginnen met het behalen van rendement.

Aave heeft over het algemeen betere tarieven dan Compound, omdat het leners de mogelijkheid biedt om een ​​stabiele rentevoet te kiezen in plaats van een variabele rente. De stabiele rente is voor leners doorgaans hoger dan de variabele rente, waardoor het marginale rendement voor kredietverstrekkers toeneemt.

Loop ik dan geen risico?

DeFi-geldmarkten maken gebruik van onderpand, wat betekent dat een lener activa moet storten met meer waarde dan zijn lening. Als de onderpandratio (waarde van onderpand / waarde van de lening) onder een bepaalde drempel daalt, wordt het onderpand geliquideerd en terugbetaald aan de geldschieter(s).

Deze opzet is optimaal voor financiële speculanten die invloed willen uitoefenen. Maar het zorgt er ook voor dat geldschieters geen geld verliezen als leners in gebreke blijven. Smart contract-hacks vormen echter nog steeds een aanzienlijk risico, maar de bovengenoemde platformen hebben dit risico tot nu toe weten te vermijden.

Yield farming in liquiditeitspool

Uniswap en Balancer zijn de twee grootste liquiditeitspools in DeFi en bieden liquiditeitsaanbieders (LP’s) vergoedingen als beloning voor het toevoegen van hun activa aan een pool.

Elke keer dat iemand een transactie doet via een liquiditeitspool, verdienen LP’s die hebben bijgedragen aan die pool een vergoeding om dit te helpen faciliteren. Uniswap-pools hebben LP’s het afgelopen jaar een gezond rendement geboden naarmate de DEX-volumes toenamen. Voor het optimaliseren van de winst zijn echter ook investeerders nodig. Het is echter belangrijk om te vermelden dat je een tijdelijk verlies kan verwachten, dat wordt gecreëerd door liquiditeit te verschaffen voor een actief dat snel stijgt.

Dit was een korte beschrijving over wat yield farming precies is. We adviseren wel om nog meer onderzoek te doen, mocht je willen beginnen met yield farming, aangezien dit maar een beknopte uitleg is.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!