Crypto-analisten waarschuwen: Blijf voorzichtig, ondanks de Bitcoin stijging

Het bekende crypto-onderzoeksbureau Blofin Academy heeft onlangs een analyse gepubliceerd die een voorzichtig optimistische kijk op Bitcoin (BTC) uitsprak, zelfs nu macro-economische signalen en wereldwijde marktomstandigheden investeerders voorzichtig houden.

Het rapport komt na de recente stijging van de Bitcoin prijs die het optimisme onder cryptohandelaren weer heeft aangewakkerd. Het bedrijf benadrukte echter verschillende factoren die een gevaar kunnen zijn voor investeerders:

Vooruitzichten voor renteverlaging Fed

het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve blijft een aandachtspunt voor investeerders. Na het rapport van de consumentenprijsindex (CPI) van september dat de verwachtingen overtrof, voorspelt de rentemarkt dat de Fed de rente de rest van het jaar met slechts 45 basispunten (bps) zal verlagen. De optiemarkt voorspelt ook dat er in 2023 nog maar één renteverlaging kan plaatsvinden, een verlaging van 25 basispunten, gevolgd door een pauze begin 2024.

Marktvolatiliteit

De laatste CPI-verrassing zorgde voor onzekerheid en de MOVE-index, een maatstaf voor de volatiliteit van de opbrengsten van staatsobligaties, bereikte het hoogste niveau sinds juni 2024. Volatiliteitsindices voor andere activa stegen ook, wat de toegenomen risicoperceptie op wereldwijde markten weerspiegelt.

Amerikaanse aandelen en dollar

Ondanks deze onzekerheden zijn de Amerikaanse dollar (DXY) en aandelen veerkrachtig gebleven. Blofin merkte echter op dat de risicopremies op aandelen zijn gedaald, wat suggereert dat de beloning voor het nemen van aandelenrisico lager is. Deze daling zou kunnen duiden op toenemende zelfgenoegzaamheid en de markt kwetsbaarder kunnen maken voor toekomstige schokken.

Kwetsbaarheid van de cryptomarkt

Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) hebben onlangs aanzienlijke prijsstijgingen gezien. Volgens de Gamma Exposure (GEX)-analyse van Blofin is er momenteel geen duidelijk weerstandsniveau in de cryptomarkt, wat suggereert dat de prijzen met weinig obstakels kunnen blijven stijgen. Het bedrijf waarschuwde echter ook voor de kwetsbaarheid van de markt en stelde dat het gebrek aan structurele ondersteuning tot scherpe dalingen zou kunnen leiden als het sentiment van beleggers verandert.

Sentiment in de optiemarkt:

In lijn met de cryptorally is de optie-scheefstand verschoven naar een optimistischer houding, hoewel deze nog steeds in neutraal gebied is. Deze beweging duidt op een groeiend vertrouwen onder beleggers, maar blijft achter bij een overweldigend optimistisch vooruitzicht.

Risicozorgen:

Ondanks de recente rally merkte Blofin op dat de risicoprijzen sinds eind september zijn gestegen, wat suggereert dat beleggers voorzichtig blijven met extreem negatieve gebeurtenissen. Onzekerheid over toekomstige renteverlagingen door de Fed en bredere macro-economische omstandigheden blijven drukken op het sentiment, wat de voorzichtige houding van de markt onderstreept.