Bitpanda waarschuwt voor SMS-gebaseerde phishingscams

De grote Europese crypto-exchange Bitpanda heeft een belangrijke waarschuwing uitgegeven aan zijn gebruikers en de bredere crypto-gemeenschap over een toename van phishing- en oplichtingspogingen via SMS, gericht op gebruikersaccounts. De waarschuwing, gedeeld via het officiële X-account van Bitpanda, is bedoeld om gebruikers te beschermen tegen dit soort fraude.

In een recente post waarschuwt Bitpanda crypto-gebruikers voor frauduleuze berichten en benadrukt dat het bedrijf nooit zal vragen om geld over te maken of ergens heen te bellen.

Deze waarschuwing benadrukt de toenemende verfijning van oplichters, die hun berichten nu kunnen laten lijken op legitieme communicatie van vertrouwde bronnen. Naarmate digitale activa populairder worden, nemen phishingpogingen en frauduleuze berichten toe, wat het des te belangrijker maakt voor gebruikers om alert te blijven en best practices toe te passen om hun activa te beveiligen.

In een video van 1 minuut en 15 seconden, die samen met de tweet van Bitpanda werd gepost, legt de crypto-exchange uit dat het geen inkomend telefoonnummer heeft. Dit betekent dat Bitpanda gebruikers nooit zal vragen om terug te bellen, een specifiek telefoonnummer te bellen of om geld over te maken, om welke reden dan ook.

Bitpanda stelt verder dat het nooit om het saldo van een gebruikersaccount, wachtwoord, 2FA- of SMS-codes zal vragen en biedt daarnaast enkele veiligheidsrichtlijnen aan.

Ten eerste moeten crypto-gebruikers ervoor zorgen dat ze alleen officiële links gebruiken. Het kan handig zijn om legitieme websites te bookmarken in plaats van te vertrouwen op willekeurige zoekresultaten.

Ten tweede, blijf kalm. Oplichters creëren vaak een vals gevoel van urgentie om slachtoffers onder druk te zetten en overhaaste beslissingen te laten nemen. Crypto-gebruikers moeten de tijd nemen om de situatie te beoordelen en verzoeken te verifiëren voordat ze actie ondernemen.

Ten derde moeten crypto-gebruikers vermijden om op links te klikken in ongevraagde berichten, zelfs als deze legitiem lijken. Het is belangrijk om altijd de authenticiteit van berichten te verifiëren.

Als veiligheidsmaatregel moeten crypto-gebruikers hun persoonlijke informatie beschermen door nooit wachtwoorden, 2FA-codes of andere gevoelige informatie te delen en verdachte activiteiten onmiddellijk te melden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!