Bitpanda geeft dringende waarschuwing af voor gebruikers

De grote Europese crypto-exchange Bitpanda heeft een dringende waarschuwing uitgebracht en benadrukt het belang van waakzaamheid onder crypto-houders vanwege een toename van fraude in de sector. Een van de grootste zorgen die Bitpanda heeft gemeld, is de toename van phishing-aanvallen. In een tweet aan de crypto-gemeenschap liet Bitpanda weten dat er een stijging is waargenomen in phishing-sms’jes (Smishing), waarbij de afzender zich voordoet als Bitpanda.

Deze berichten kunnen soms in dezelfde chat verschijnen als echte berichten omdat aanvallers de afzender kunnen nabootsen (sender ID spoofing), en mobiele netwerken verifiëren niet altijd wie het bericht verstuurt. Dit maakt het lastig om echte en nepberichten van elkaar te onderscheiden.

Om de veiligheid van hun accounts te waarborgen, raadt Bitpanda zijn gebruikers aan om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Ten eerste moeten ze altijd de afzender of beller controleren voor elk bericht en elke inkomende oproep. Wees voorzichtig met berichten of oproepen van onbekende nummers of e-mailadressen die beweren van Bitpanda te zijn, aangezien Bitpanda nooit ongevraagde telefoontjes pleegt, inkomende oproepen accepteert of ondersteuning via de telefoon biedt.

Ten tweede wordt gebruikers sterk aangeraden om nooit op links te klikken in ongevraagde berichten, zelfs niet als deze van Bitpanda lijken te komen. Als algemene regel geldt dat gebruikers nooit op een link moeten klikken die niet via het Bitpanda-domein loopt of die verkorte of onbekende domeinen gebruikt. In zulke gevallen moeten gebruikers altijd het officiële contactformulier op de Bitpanda-website gebruiken om te controleren of verdachte verzoeken legitiem zijn.

Daarnaast moeten gebruikers ervoor zorgen dat ze geen persoonlijke informatie delen, en hun wachtwoord, 2FA-codes en andere gevoelige gegevens met niemand delen – zelfs niet met iemand die zich voordoet als een Bitpanda-medewerker. Verder moeten gebruikers zich realiseren dat smishing-fraudeurs vaak een gevoel van urgentie creëren om hen onder druk te zetten snel te handelen. Het is belangrijk om rustig de tijd te nemen om de situatie te beoordelen en niet gehaast te reageren.

Ten slotte moeten gebruikers verdachte berichten melden bij de relevante autoriteiten en de afzender blokkeren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!