Winklevoss-tweeling terugbetaald na te hoge donatie aan Trump

De broers Winklevoss, oprichters van het cryptocurrency bedrijf Gemini, zijn terugbetaald nadat hun Bitcoin (BTC) donaties aan de presidentiële campagne van Donald Trump het maximaal toegestane bedrag onder de federale wet overschreden.

Volgens een Bloomberg rapport werd het bedrag boven de wettelijke limiet aan de donateurs terugbetaald, waarbij een campagnefunctionaris die anoniem sprak om de zaak te bespreken werd geciteerd.

Waarom een terugbetaling?

De tweeling kondigde elk donaties aan van in totaal $2 miljoen in Bitcoin in berichten op de sociale mediasite X op donderdag aan de vermoedelijke Republikeinse kandidaat, wat het maximale bedrag van $844.600 dat het Trump-comité wettelijk per persoon kan accepteren zou overschrijden.

Het is onzeker of het Trump 47 Comité, dat de Bitcoin donatie accepteerde en zich typisch richt op grotere donateurs, het bedrag in Bitcoin heeft teruggegeven of omgezet in zijn equivalent in contanten.

Volgens het rapport wordt het gedoneerde geld verdeeld onder de voormalige president zijn campagne, het leiderschap politiek actiecomité dat zijn juridische rekeningen betaalt, het Republikeinse Nationale Comité en 42 GOP-staatspartijcomités.

Trumps acceptatie van de Bitcoin donatie beweegt zich naar de bloeiende relatie tussen zijn campagne en de crypto-industrie, een sleutelspeler in de verkiezingen van 2024. Investeerders en bondgenoten scharen zich achter kandidaten die een lichtere regelgevende hand beloven.

Achtergrond van de tweeling

De Winklevoss broers waren naar verluidt aanwezig op een fondsen wervend evenement voor Trump in juni, wat tot $300.000 per persoon kostte. Ze hebben ook ongeveer $5 miljoen gedoneerd aan het Fairshake politieke actiecomité en zijn gelieerde organisaties, dat verantwoordelijk is geweest voor aanval advertenties tegen wetgevers en het ondersteunen van bepaalde Democratische en Republikeinse kandidaten voor kantoor.

Veel gebruikers van de Gemini crypto exchange, opgericht door de tweeling, probeerden maandenlang fondsen terug te krijgen die ze hadden geïnvesteerd in Gemini Earn, een programma om rendement op crypto activa te verdienen dat gezamenlijk werd uitgevoerd met het nu failliete Genesis.

Gebruikers kunnen nu echter hun Earn activa terugkrijgen. Vorige week zei de procureur-generaal van New York, Letitia James, dat ze ongeveer $50 miljoen heeft teruggehaald van Gemini voor gebruikers die “werden opgelicht.”

Gemini stemde in februari ermee in om minstens $1,1 miljard terug te geven aan klanten via het faillissement van Genesis als onderdeel van een schikking met het New York Department of Financial Services. De Securities and Exchange Commission (SEC) klaagde Gemini en Genesis vorig jaar aan over Gemini Earn; Genesis heeft de aanklachten geschikt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!