New York vordert $50 miljoen terug van Gemini

De procureur-generaal van New York, Letitia James, heeft een schikking van $50 miljoen bereikt met het cryptocurrency-uitwisselingsplatform Gemini voor investeerders in het Earn-programma. Deze schikking zorgt ervoor dat alle bedrogen investeerders de activa die ze hebben geïnvesteerd volledig kunnen terugkrijgen, maar die ze niet konden opnemen toen het programma instortte. Bovendien is het Gemini nu verboden om in New York enig crypto-leenprogramma te exploiteren.

Gemini moet ongeveer $50 miljoen teruggeven aan Earn-investeerders

Het kantoor van de procureur-generaal van New York (NYAG), Letitia James, kondigde vrijdag aan dat James ongeveer $50 miljoen heeft teruggevorderd van het cryptocurrency-platform Gemini Trust Company LLC “voor meer dan 230.000 investeerders, inclusief ten minste 29.000 New Yorkers, die geïnvesteerd hadden in het Gemini Earn-programma en bedrogen waren.”

De aankondiging geeft details, “Gemini heeft naar verluidt duizenden investeerders misleid over de risico’s verbonden aan Gemini Earn, een investeringsprogramma dat het aanbood met een ander cryptocurrency-bedrijf, Genesis Global Capital (Genesis),” waarin wordt toegelicht:

“De schikking biedt alle bedrogen investeerders volledige terugwinning van de activa die ze in het Earn-programma hadden geïnvesteerd, maar die ze niet konden opnemen toen het investeringsprogramma instortte.”

De schikking van vrijdag volgt op een overeenkomst van $2 miljard van procureur-generaal James met Genesis en lost claims tegen Gemini op. De schikking “verbiedt Gemini om enig cryptocurrency-leenprogramma in New York te exploiteren”, legt de aankondiging uit, en voegt eraan toe dat het ook de cryptofirma verplicht om samen te werken met het kantoor van de procureur-generaal in de rechtszaak tegen Digital Currency Group (DCG), Barry Silbert, en de voormalige CEO van Genesis, Soichiro Moro. Het kantoor van de procureur-generaal van New York merkte verder op:

Onder de schikking van vandaag zal Gemini ongeveer $50 miljoen aan digitale activa teruggeven aan investeerders van Gemini Earn die uit hun accounts waren buitengesloten.

Investeerders hoeven geen actie te ondernemen om hun digitale activa te herstellen en ze zullen toegang kunnen krijgen tot hun digitale activa in hun accounts.”

Procureur-generaal James heeft vorig jaar in oktober een rechtszaak aangespannen tegen Gemini, waarbij het bedrijf ervan werd beschuldigd investeerders te misleiden over de veiligheid van haar Gemini Earn-programma. Gemini had investeerders herhaaldelijk verzekerd dat investeren in het programma met Genesis laag risico was. De rechtszaak beweerde echter dat Gemini wist dat de leningen van Genesis onderverzekerd waren en sterk geconcentreerd bij een enkele entiteit, Sam Bankman-Fried’s Alameda, maar deze risico’s niet aan investeerders had onthuld. Vorige maand heeft procureur-generaal James een schikking van $2 miljard van Genesis veiliggesteld om de bedrogen slachtoffers te compenseren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!