Genesis vraagt toestemming voor verkoop van $1,6 miljard aan Bitcoin en Ether bezittingen

De in moeilijkheden verkerende crypto-lener Genesis heeft afgelopen vrijdag bij een Amerikaanse rechtbank een verzoek ingediend om de verkoop van meer dan $1,6 miljard in Bitcoin (BTC), Ether (ETH) en Ethereum Classic (ETC) te mogen verkopen. Deze activa zijn ondergebracht in de trustproducten van Grayscale.

Omzetting naar spot ETF: Grayscale’s rol in de saga

Als het verzoek wordt goedgekeurd, zou de markt weer een aanzienlijke verkoopdruk op bitcoin kunnen ervaren. In januari verkocht de failliete beurs FTX al voor meer dan $1 miljard aan GBTC-bezittingen, wat samenviel met een daling van de prijs van $49.000 naar $39.000. Genesis houdt bijna $1,4 miljard aan activa in de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), die inmiddels is omgezet naar een spot exchange-traded fund (ETF). Bovendien heeft het voor $165 miljoen aan bezittingen in Grayscale Ethereum Trust en $38 miljoen in Grayscale Ethereum Classic Trust, blijkt uit de indiening.

Collaterale complicaties: Gemini’s betrokkenheid

Een deel van de GBTC-aandelen werd door Genesis als onderpand overgedragen aan de cryptobeurs Gemini als onderdeel van het Gemini Earn-programma, zo staat in de indiening. Genesis zoekt ook naar een aanvullende 31 miljoen GBTC-aandelen die aan Gemini waren beloofd maar nooit overgedragen, voegt de indiening toe.

De val van een crypto-imperium

Genesis en Grayscale waren belangrijke onderdelen van het crypto-imperium van Digital Currency Group, dat werd getroffen door verliezen en controverses toen prominente fondsen en beurzen in 2022 failliet gingen, wat een domino-effect veroorzaakte dat leidde tot het faillissement van Genesis vorig jaar.

Grootste schuldeiser aan zet: Gemini’s claim

De grootste schuldeiser van Genesis is Gemini, dat schat dat meer dan 100.000 van zijn gebruikers getroffen zijn door het faillissement en in totaal tussen de $1 miljard en $10 miljard tegoed hebben. De kredietverstrekker is verder meer dan $3,5 miljard verschuldigd aan zijn 50 grootste schuldeisers, waaronder handelsgigant Cumberland, Mirana, MoonAlpha Finance en VanEck’s New Finance Income Fund.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!