Neonazi-groep in Zweden ontvangt donaties via crypto

Supporters van de grootste neonazi-groep van Zweden doneerden crypto via gecentraliseerde exchanges en mining pools, zeggen blockchain-onderzoekers. Volgens een rapport van Chainalysis heeft de Nordic Resistance Movement, de grootste neonazi-groep in Zweden die door het Amerikaanse ministerie van Financiën’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) als terroristische groepering is aangemerkt, sinds 2015 meer dan $90.000 aan crypto ontvangen via donaties.

Het in New York gevestigde blockchain-forensisch bedrijf zegt dat de neonazi-groep, opgericht in 1997, bekend staat om het promoten van witte suprematie en antisemitische overtuigingen, en dat zijn activiteiten in 2020 leidden tot een verbod in Finland wegens het schenden van nationale wetten.

Chainalysis zegt dat de groep publiekelijk op crypto-donaties vertrouwde omdat ze door sancties geen traditionele bankrekeningen konden openen. De filialen van de groep in verschillende Europese landen, waaronder Noorwegen, Denemarken en Finland, accepteerden donaties in Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Tether (USDT), Cosmos (ATOM), Monero (XMR) en Cardano (ADA) onder andere.

Volgens de gegevens van Chainalysis ontvingen adressen gecontroleerd door de Nordic Resistance Movement minstens “enkele duizenden dollars aan donaties” van gebruikers op “mainstream exchanges” evenals van een “mining pool”, hoewel specifieke platforms niet werden geïdentificeerd.

De onthullingen komen te midden van verhoogde wereldwijde aandacht voor het misbruik van crypto, waarbij de VS onlangs entiteiten in de Russische fintech-sector hebben gesanctioneerd. Eind maart sanctioneerde OFAC 13 entiteiten en twee individuen die in de Russische fintech-sector opereerden om diensten aan te bieden om Amerikaanse sancties te omzeilen.

De sancties zijn gericht op bedrijven die Rusland’s “kernfinanciële infrastructuur” bedienen en beperken het gebruik van het internationale financiële systeem door Rusland om zijn oorlog tegen Oekraïne voort te zetten. Brian Nelson, onderminister van Financiën voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen, benadrukte dat het doel is om Rusland’s vermogen te belemmeren om alternatieve betalingsroutes te zoeken als middel om sancties te omzeilen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!