Wat is Monero (XMR)?

Monero is één van de oudere cryptoprojecten die al in 2014 het levenslicht zag. Net zoals vele andere cryptoprojecten liggen zijn roots op het Bitcointalk forum. Een gebruiker die onder de naam thankful_for_today ging, maakte een fork van de code van project Bytecoin en noemde het BitMonero.

De initiatiefnemer nam echter snel de benen waarna de community, onder leiding van enkele gebruikers/developers het roer overnam en het project naar Monero omdoopte. Omwille van zijn kenmerken, vond Monero snel meer tractie en groeide de marktkapitalisatie en transactievolume naar grote hoogtes. Op het moment van schrijven staat Monero op de 27e plaats volgens CoinMarketCap

Wat is de use-case van Monero? 

Monero wil zich vooral richten op twee zaken, decentralisatie en privacy. De grootste succesfactor van het project is echter overduidelijk het hoge niveau van privacy.

Hoewel het bij andere blockchainprojecten ook moeilijk is te achterhalen wie er achter een walletadres zit, is het zeker niet onmogelijk. Met wat blockchain-detectivewerk is het toch mogelijk om meer te weten te komen, dan wat je in de eerste plaats zou vermoeden.

Vanwege die verhoogde vorm van privacy heeft Monero zijn plaats in de absolute top van cryptoprojecten verdiend, helaas misschien vooral omdat de coin regelmatig genoemd wordt wanneer er bericht wordt over afpersingen en er grote sommen losgeld moeten opgehoest worden. 

Monero kwam bijvoorbeeld in 2016 vaak in een slecht daglicht te staan omdat het veel gebruikt werd op darknet markten in ruil voor gestolen creditcardgegevens, wapens en drugs. Ook bepaalde neonazistische groeperingen maakten gretig gebruik van de coin om aan fondsenwerving of verduistering te doen.

Zoals te lezen is, is de munt een perfecte cryptocurrency voor verduisteringen. Het wordt waarschijnlijk al vanaf zijn ontstaan gebruikt door gebruikers van andere cryptomunten om de link tussen transacties te breken. Ze zetten alles om naar Monero om na verloop van tijd, alles terug te converteren naar de coin die ze willen.

We horen echter het vaakst de naam vallen in de mainstream media wanneer er over ransomware geschreven/gesproken wordt.

Vanwege al deze feiten, heeft Monero bij regelgevers en overheden een slechte naam die ervoor heeft gezorgd dat verschillende grote beurzen de coin niet meer aanbieden.

Ook heeft de Amerikaanse belastingdienst IRS, beloningen uitstaan voor white hat hackers die de codes rondom de privacy coin kunnen kraken en inzichten kunnen bieden in het gesluimerde netwerk.

Hoe werkt Monero? 

Monero gebruikt verschillende cryptografische technieken die ervoor zorgen dat het voor een buitenstaander onmogelijk te achterhalen is van waar een transactie komt, wat de hoeveelheid van de transactie is en naar wie de transactie gaat. Iedereen kan wel zonder problemen XMR sturen of ontvangen. Door de jaren heen heeft Monero verschillende upgrades doorgevoerd die de privacy alleen maar hebben versterkt.  

Hoe zit het met de tokenomics? 

Transacties op het Monero netwerk worden dankzij een Proof of Work (PoW) -consensusprotocol gevalideerd dat daarenboven ASIC miners benadeelt. Dat wil zeggen dat er geen enorme Monero miningfarms zoals bij Bitcoin zullen zijn en dat het in principe mogelijk is om Monero te minen met consumentenproducten.

Op dit moment zijn er 17,87 miljoen XMR in omloop. Elke 2 minuten wordt een nieuw block gevalideerd en krijgt de miner een beloning van 1,26 XMR. Er zullen in totaal 18,4 miljoen XMR in omloop komen dankzij mining.

De verwachting is dat deze cap op 31 mei 2022 wordt bereikt. Daarna zullen miners gestimuleerd worden dankzij zogenaamde ‘tail emissions’, waarbij als beloning elke 60 seconden een kleine hoeveelheid XMR aan het netwerk wordt toegevoegd. 

XMR kopen?

Je kunt XMR op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!