President El Salvador leidt Bitcoin adoptie in tweede termijn

De president van El Salvador, Nayib Bukele, begint op 42-jarige leeftijd aan zijn tweede termijn op zaterdag met ongekende steun van het electoraat. Herkozen in februari met een overweldigende 85% van de stemmen, geniet Bukele nu van bijna volledige controle over het parlement en andere staatsinstellingen. Zijn agressieve aanpak van criminele bendes heeft een gevoel van normaliteit teruggebracht in een samenleving die lang geteisterd werd door geweld, waardoor zijn populariteit werd versterkt.

Ondanks kritiek van mensenrechtenorganisaties, staat Bukele, die zichzelf onbeschaamd als een “coole dictator” omschrijft, bekend als de populairste leider in Latijns-Amerika volgens regionale peilingen. Deze wijdverspreide steun heeft geresulteerd in een dominante wetgevende aanwezigheid, waarbij zijn partij Nieuwe Ideeën 54 van de 60 zetels in de wetgevende verkiezingen heeft gewonnen, waardoor hij aanzienlijke macht heeft om zijn beleid te implementeren.

Bukele’s Bitcoin-adoptie en economische strategie

Een van de meest ambitieuze en controversiële aspecten van Bukele’s regering is de adoptie van Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel. In 2021 werd El Salvador het eerste land ter wereld dat Bitcoin op deze manier omarmde, een stap die bedoeld is om zijn economie te revolutioneren. Bukele’s strategie is veelzijdig: hij streeft ernaar buitenlandse investeringen aan te trekken, financiële inclusie onder onbankbare burgers te vergroten en de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen.

Dit gewaagde initiatief betrof de investering van een onbekend bedrag aan belastinggeld in Bitcoin, ondanks strenge waarschuwingen van internationale financiële instellingen over de beruchte volatiliteit van de cryptocurrency. De prijsschommelingen van Bitcoin zijn dramatisch geweest, met dieptepunten van $16,000 en hoogtepunten tot $73,797. Bukele blijft echter standvastig in zijn overtuiging dat de potentiële voordelen van Bitcoin, zoals lagere kosten voor geldovermakingen en grotere economische autonomie, opwegen tegen de risico’s die gepaard gaan met zijn instabiliteit.

Bukele’s gok met Bitcoin komt op een moment dat El Salvador voor aanzienlijke economische uitdagingen staat. De publieke schuld van het land is opgelopen tot meer dan $30 miljard, of 84% van zijn BBP, en de economische groei wordt dit jaar naar verwachting vertraagd tot 3% van 3,5% in 2023. Critici beweren dat de volatiliteit van Bitcoin de economie verder kan destabiliseren en financiële onzekerheid kan vergroten. Ondanks deze zorgen stelt Bukele dat zijn inspanningen om gewelddadige criminaliteit te verminderen economische stabiliteit en groei zullen ondersteunen.

Zijn belofte van een “periode van voorspoed” hangt af van de succesvolle integratie van Bitcoin in de economie en de bredere acceptatie van deze cryptocurrency door de wereldwijde financiële gemeenschap. Naarmate Bukele zijn visie blijft voortzetten, zal de uitkomst van dit financiële experiment cruciaal zijn voor het vormgeven van de economische toekomst van El Salvador en kan het een precedent scheppen voor andere landen die vergelijkbare stappen overwegen.

Inauguratie en internationale betrekkingen

Bukele’s inauguratieceremonie, gehouden in het Nationaal Paleis in San Salvador, was een grootschalige gebeurtenis bijgewoond door hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld. Opmerkelijke aanwezigen waren onder andere de Spaanse koning Felipe VI en de Argentijnse president Javier Milei, die beiden Bukele’s invloed en de internationale interesse in zijn regering onderstrepen.

Daarnaast was Donald Trump Jr. aanwezig, wat Bukele’s connecties en bewondering voor de voormalige Amerikaanse president Donald Trump benadrukt. Deze bijeenkomst van prominente figuren benadrukt niet alleen Bukele’s groeiende status op het internationale toneel, maar weerspiegelt ook het brede spectrum van steun en nieuwsgierigheid met betrekking tot zijn onconventionele beleid, in het bijzonder de adoptie van Bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!