Bitcoin koers daalt onder $70.000, in afwachting op Amerikaanse CPI-cijfers

Zoals jullie allemaal vast wel hebben gezien, is gisteravond de Bitcoin koers opnieuw onder de $70.000 gedoken in de aanloop naar het Amerikaanse Consumer Price Index (CPI)-rapport. Volgens de gegevens van CoinGecko daalde Bitcoin (BTC), nadat het eerder deze week voorbij de $72.000 was gestegen, dinsdag onder de $68.500. BTC handelt op het moment van schrijven rond de $68.800, een daling van 4% in de afgelopen 24 uur.

Het CPI-rapport, dat later vandaag zal verschijnen, zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op het beleid van de Federal Reserve, vooral met betrekking tot de rentetarieven. De CPI-inflatie van afgelopen maand werd gerapporteerd op 3,2%, terwijl de kern-CPI 3,8% bedroeg. Projecties voor de komende gegevens schatten een CPI van 3,5% en een kern-CPI van 3,7%.

Schattingen van de FedWatch Tool suggereren tevens een waarschijnlijkheid van 97,3% dat de Fed de rente tijdens de volgende FOMC-bijeenkomst in mei tussen 525 en 550 basispunten zal houden, met slechts een kans van 2,7% op een renteverlaging.

Economen geraadpleegd door Reuters verwachten dat de totale CPI jaar-op-jaar met 3,4% zal stijgen, wat een lichte daling van de inflatie betekent en dichter bij de doelstelling van de Fed komt. Ondanks de huidige onzekerheid houdt de markt echter toch nog rekening met renteverlagingen vanaf juli.

Vorige week benadrukte Fed-voorzitter Jerome Powell dat de Fed meer bewijs nodig heeft dat de inflatie afneemt voordat de rente wordt verlaagd. Ook andere Fed-functionarissen gaven blijk van een voorkeur voor een voorzichtiger en strenger beleid bij het versoepelen van het monetaire beleid.

Het haperende momentum van Bitcoin heeft tevens de rest van de cryptomarkt in beroering gebracht, waardoor de meeste altcoins ook flink gecorrigeerd zijn. Ethereum (ETH), na maandag met 8% te zijn gestegen, heeft hierdoor die winst verloren en is nu de afgelopen 24 uur met 4,5% gedaald, volgens de gegevens van CoinGecko.

Niet alle munten hebben echter dit voorbeeld gevolgd. Zo wisten Telegram Open Network (TON) en Fantom (FTM) de trend te trotseren en stegen elk met ongeveer 8%. Door deze stijging wist TON de voormalig op acht na grootste cryptocurrency Cardano (ADA) in te halen op basis van marktkapitalisatie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!