De beste cryptocurrency-beurzen van 2023

In dit artikel zijn de meest toonaangevende cryptocurrency-beurzen van 2023 te vinden. Hier worden enkele eigenschappen en prijzen van de exchanges onder elkaar gezet.

Binance – ‘S Werelds grootste crypto-beurs

Binance werd in 2017 opgericht door Changpeng Zhao, een Chinees-Canadese ondernemer met een achtergrond in de computerwetenschappen. Hij is ondertussen in de cryptowereld vooral bekend als CZ Binance, naar zijn Twitter handle. CZ deed in zijn vroegere carrière, ervaring op bij de Tokyo Stock Exchange waar hij tradingsoftware ontwikkelde. Later richtte hij Fusion Systems op, zijn eerste eigen onderneming die zich specialiseerde in high-frequency tradingsystemen. Vanaf 2013 dook hij de cryptocurrency wereld in bij Blockchain.info en werd hij de CTO van OKCoin. In 2017 besloot hij dat hij het zelf beter kon en de Binance beurs was een feit. 

In juli 2017 organiseerde Binance een ICO en haalde zo $15 miljoen op. Dankzij een uitgekiende marketingstrategie en een ijzersterk product, duurde het niet lang of Binance was qua volume de grootste cryptobeurs ter wereld. Al in januari 2018 tikte de beurs qua marktkapitalisatie al $1.3 miljard aan. Het totaal verhandelde volume in april 2021 bedraagt per 24 uur meer dan $40 miljard. 

Hoeveel gebruikers Binance precies heeft, konden we nergens terugvinden. CZ zelf zei wel eens in een interview in juli 2019 dat ze ongeveer 15 miljoen gebruikers faciliteren. Volgens CoinMarketCap heeft Binance wel het hoogste aantal wekelijkse bezoekers, n.l. ruim 34,5 miljoen bezoekers dus per week naar zijn website alleen, exclusief de appgebruikers. Het platform heeft in een korte tijd dus al enorme stappen gezet.

Binance Earn

Binance Earn zijn de diensten en producten die Binance aanbiedt aan zijn gebruikers die op zoek zijn naar manieren om passief te verdienen. Het is opgedeeld in verschillende onderdelen die we in dit artikel kort bespreken.

Het doel is duidelijk. Activeer de crypto’s die je hebt door ze te staken of te ontlenen en er een mooie rente voor te krijgen. Niet onbelangrijk te vermelden is dat de rentepercentages die je bij Binance Earn terugvindt, steeds weergegeven zijn als APY, Annual Percentage Yield, of jaarlijks rentepercentage. Bij een dagelijkse uitkering van rente dien je dat percentage dan te delen door het aantal dagen in een jaar.

Flexibele rentes (Flexible Terms) 

Flexible terms (of Flexible Savings) is het eerste onderdeel van drie waar je eenvoudig, vaak met maar één klik, wat van je crypto’s kan parkeren. Op dit moment bestaat Flexible Terms op zichzelf nog uit drie verschillende onderdelen n.l. Flexible Savings, Launchpool en BNB Vault. Bij alle opties ben je niet gebonden aan bepaalde termijnen. Je kan ze ten allen tijden en zonder verlies, met een eenvoudige klik terug in je spot wallet plaatsen. De rente die je krijgt varieert van dag tot dag. 

Als je BNB in de BNB Vault staket, geef je Binance de vrijheid om met de BNB die je ter beschikking stelt, deel te nemen aan alle activiteiten in Binance Earn. Afhankelijk van de op dat moment geldende tarieven, krijg je een rente op de gestakete BNB. 

Vaste rentes (Fixed Terms)

Bij de Fixed Terms (ook wel Locked Savings genoemd) ben je, in tegenstelling tot bij Flexible Terms, wel gebonden aan een bepaalde periode en/of een hoeveelheid. Je kan er kiezen tussen bepaalde looptijden en hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente zal zijn.  

Activities is een ander onderdeel die projectmatig werkt. Projecten stellen samen met Binance een schema op waarbij gebruikers voor een bepaalde periode (vaak minder dan een maand) kunnen intekenen op een gegarandeerde rente. Er geldt altijd een inschrijvingsperiode van enkele dagen en ook een maximaal hoeveelheid die er gestaket kan worden en een maximumaantal deelnemers. Eens de limiet bereikt is, worden de inschrijvingen gesloten. 

Bij alle opties van Fixed Terms zullen de rentes hoger liggen dan bij Flexible Terms. Deelnemen aan het Binance ETH2 staking programma wordt hier ook bij gerekend.

Producten met hoog risico (High-Risk Products) 

Als laatste zijn er nog drie producten of activiteiten die onder het label van hoog risico hebben meegekregen. DeFi Staking, Dual Investment en de Binance Liquid Swap zijn de drie diensten of producten die Binance aanbiedt aan zijn gebruikers. Je kan er eenvoudig genieten van de mogelijkheden die er zijn op DeFi vlak en dat allemaal zonder het Binance platform te verlaten, private keys te moeten bewaren of te traden. 

De risico’s verbonden met deze producten liggen wat hoger maar dat wordt gecompenseerd door de hogere rentes die mogelijk zijn. Risico’s kunnen zijn dat je winsten dreigt te verliezen als je vroegtijdig jouw crypto’s uit het product haalt. Omdat het om on-chain producten gaat, heeft Binance als aanbieder van deze producten geen controle over mogelijke problemen die zich kunnen voordoen.

Heb je nog geen account op Binance? Klik dan hier om een account aan te maken!

KuCoin – Internationale topbeurs

KuCoin werd in september 2017 gelanceerd gebaseerd in de Seychelles, wat een eiland is in de Indische oceaan ten hoogte van het Afrikaanse land Kenia. In 2013 werd de crypto exchange gecreëerd en heeft het team jaren gestoken in het verbeteren van de technische architectuur van KuCoin. Dit heeft geresulteerd in de bijnaam “the peoples exchange” en een top vijf crypto exchange in 2021. Momenteel biedt KuCoin de volgende diensten aan: Spot trading, Margin trading, P2P fiat trading, Futures trading, Staking en Lending. Dit levert de exchange aan ruim acht miljoen gebruikers verspreidt over 207 landen en gebieden over de wereld. In deze review wordt “the peoples exchange” onder de loep genomen en alle sleutelaspecten van het platform besproken.

Een lage commissie

Een interessant aspect van KuCoin is de structuur van de commissie. Als trader kan je genieten van een standaardcommissie van 0,1%, welke op verschillende manieren te verlagen is. Zo is het aanbevolen om KuCoin tokens (KCS) te holden, waardoor de commissie in KCS wordt betaald met een korting van 20%. Daarnaast werkt KuCoin met VIP-levels welke van invloed zijn op de korting van de commissie. Door KCS te holden of het trading volume te vergroten zal je VIP-level stijgen en meer korting op de commissie genereren. Een trader met een spot volume van 2000 BTC per maand geniet van 0% commissie voor de maker en 0,7% voor de taker.

De altcoin exchange

Voor de traders en holders die voornamelijk geïnteresseerd zijn in altcoins is KuCoin momenteel de beste optie. Dit komt doordat het platform over maar liefst 540 projecten ondersteund die samen bijna 1000 verschillende trading pairs hebben. Een substantieel aantal altcoins is zelfs voor het eerst op KuCoin gelaunched zoals BLOK, KDA, ZKT en MOVR. KuCoin heeft daarnaast een eigen launchpad (Spotlight) en een nieuw launchpool product (BurningDrop). De Spotlight dient als een initiële token distributie voor cryptoprojecten die in de opstartfase zitten. Gebruikers kunnen in een vroeg stadium investeren om vervolgens goede winsten te behalen. De gemiddelde return on investment (ROI) van de 14 Spotlight projecten is momenteel gelijk aan 27x. Polkadex en LUKSO zijn zelfs meer dan 100 keer over de kop gegaan. Hieronder is een figuur te zien van de ROI van deze Spotlight projecten.

Bron: HappyBlock

Een andere manier om vroeg bij nieuwe projecten te zijn is via de BurningDrop. Dit is een mechanisme waarbij de gebruiker een bepaald aantal crypto tokens vastzet voor een bepaalde periode en BurningDrop project tokens als beloning terugkrijgt. Tot nu toe heeft dit gezorgd voor een gemiddelde ROI van 3800%. In het figuur hieronder zijn de prestaties van BurningDrop tokens te zien.

Bron: HappyBlock

Heb je nog geen account op KuCoin? Klik dan hier om een account aan te maken!

LiteBit – Gevestigde Nederlandse speler

Als Rotterdams bedrijf is het voor Nederlanders met een gevoel voor chauvinisme misschien wel een no-brainer. Wil je bedrijven van eigen bodem meer dan enkel een hart onder de riem steken? Dan ben je bij LiteBit natuurlijk op de goede plaats.

LiteBit is sinds zijn oprichting in de goede richting gegroeid. Daar waar de website b.v. in eerste instantie nog eerder amateuristisch aanvoelde, hebben hier enorme stappen in gezet. De tijd tijdens de vorige bear market hebben ze gebruikt om het platform de upgrade te geven die de nadruk legde op gebruiksvriendelijkheid.

Gebruiksvriendelijk voor beginners en ervaren rotten

En dat is nu net wat ons finaal over de streep trekt bij onze keuze voor crypto broker. Als er in onze directe omgeving mensen zijn die interesse tonen om een eerste investering te doen, dan zullen we zeker LiteBit voorstellen.

Voor wie er nog niet helemaal weg is in het crypto Wilde Westen, geeft LiteBit een hoge mate van rust en duidelijkheid. De drempels zijn zo laag dat eender wie er binnen de kortste keren de trotse eigenaar van zijn of haar cryptomunt naar keuze kan zijn. In ons eerste artikel legden we stap voor stap uit hoe we een account aanmaakten.

Ook voor zij die al meer ervaring hebben, is LiteBit een goede optie. Er is namelijk best een uitgebreid aanbod. Toch zeker voor zij die op zoek zijn naar de eerder gevestigde waarden binnen de sector. Maar daar houdt het heus niet op. Aan het aanbod wordt namelijk dagelijks gesleuteld.

Zo worden sommige coins gewoon geschrapt als ze niet voldoen aan de hoge eisen van LiteBit of wanneer er niet genoeg vraag of aanbod is. Gebruikers krijgen in die situatie uiteraard genoeg tijd om hun coins nog elders onder te brengen.

Transparante kostenstructuur

In het artikel dat we schreven over de fees benadrukten we dat LiteBit dit erg transparant aanpakt. Tijdens het uitvoeren van een koop- of verkooporder, krijg je een duidelijk stap-voor-stap overzicht waarbij alle kosten duidelijk uit de doeken gedaan worden.

Voor een broker is het natuurlijk anders dan bij een beurs. Bij een beurs vinden koper en verkoper elkaar in het orderboek. Een broker doet die handelingen voor jou en vraagt daarvoor een kleine fee. Om zichzelf te beschermen tegen al te grote koersschommelingen werkt LiteBit daarom met een timer waar binnen de gegeven prijs geldig is.

De mobiele applicatie van LiteBit

Wil je eenvoudig en snel Bitcoin, Ethereum of andere cryptomunten kopen met je smartphone? Dan ben je met de LiteBit app op de goede weg!

Snel geïnstalleerd en veilig gekoppeld

Na een minuutje was de app geïnstalleerd. We bedachten even ons wachtwoord op en konden vervolgens verder aan de slag. Als je goed de stappen hebt gevolgd uit ons eerste artikel, dan moet je na het wachtwoord, de tweestapsverificatie (2FA) vervolledigen. Daarna wordt er nog eens een bevestiging naar je emailadres gestuurd. De beveiliging zit alvast helemaal snor!

Die beveiliging stelt ons wel gerust dus. Het is zelfs in die mate dat we jullie (helaas) geen zelfgemaakte screenshots kunnen laten zien. De app laat dit namelijk niet toe, vermoedelijk vanwege beveiligingsredenen.

Eens doorlopen, kan je een zelfgekozen vijfcijferige beveiligingscode opslaan. Je kan echter al die stappen ook overslaan door op je toestel de biometrische beveiliging te activeren. Daarmee kan je dan snel met je vingerafdruk inloggen.

Overzichtelijke en functionele app

De LiteBit app ziet er direct vertrouwd uit. Dezelfde vormgeving als de website is doorgetrokken naar de app. Na het inloggen, kom je op het portfolio venster terecht, waar je een overzicht van je wallets terugvindt. Daaronder vind je links naar blogartikelen over algemene crypto onderwerpen zoals ‘Wat zijn tokens?’ of ‘Hoe wordt Bitcoin gemined?’.

Er is ook een kleine widget waarmee je kan scrollen tussen de huidige marktprijzen van enkele crypto’s. Klik je daarop door dan krijg je een detail van de coin te zien. Die kan je, indien gewenst, toevoegen aan je favorieten.

Rechtsbovenaan kan je met het ‘wallet +’ icoon een coin of token toevoegen aan je wallets. Deze wordt dan mee getoond in het portfolio scherm. In het midden bovenaan zie je de totaalwaarde van je portfolio. Die kan je overigens snel verbergen door op het oogicoon te klikken.

Op het markt-scherm zie je bovenaan de top 4 van de meest getrade coins. Daaronder vind je de lijst terug van alle coins en tokens die je bij LiteBit kan kopen en verkopen. Zoeken, filteren en sorteren van de coins kan eenvoudig en kan de lijst inkorten tot die coins die je interessant vindt.

Tenslotte vind je bij het Account-gedeelte alle relevante info over je account. Maar ook bijvoorbeeld mogelijkheden om je beveiliging aan te passen of betaalmethoden toe te voegen. Ook een overzicht van al je orders kan je hier terugvinden.

Wat we nog zeker de moeite te vermelden vonden, was dat je ook via de app rechtstreeks toegang krijgt tot de custumer support. Via de chatbot, veelgestelde vragen of door een koppeling naar het telefoonnummer van LiteBit, zouden alle mogelijke problemen snel opgelost moeten kunnen worden.

Heb je nog geen account op LiteBit? Klik dan hier om een account aan te maken!

Finst – De goedkoopste beurs van Nederland

Finst is een revolutionaire nieuwe cryptobeurs van 2023, gevestigd in hartje Amsterdam. Finst wil de concurrentie aangaan met andere populaire Nederlandse platformen, zoals BitvavoCoinmerce en Bitcoin Meester.

Finst is opgericht door twee ervaren mannen, namelijk Julien Vallet en Marcel Putina, die beiden oud Senior managers zijn van het bekende aandelenplatform DEGIRO. Samen met andere medewerkers van DEGIRO hebben ze aan het platform gebouwd. Met behulp van deze exchange stellen ze beleggers, ongeacht hun ervaring of kennis, in staat om op een veilige en transparante manier volledige controle te houden over hun transacties.

Na het succesvol afronden van de registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB), ligt hun primaire focus zich op transparantie en lage transactiekosten – die slechts 0,15% bedragen! Dit maakt Finst een van de meest aantrekkelijke exchanges in Nederland als het gaat om kosteneffecientie.

Waarom Finst?

Voor handelaren en investeerders in cryptocurrencies is het soms lastig om door de bomen het bos te zien als het gaat om welke exchange je moet kiezen. Vandaar dat we een aantal voordelen van Finst onder elkaar gezet hebben. Deze voordelen worden verderop in het artikel verder uitgelegd.

  • Oud managers van DEGIRO – Ze weten hoe de beleggingsmarkt werkt en spelen hier goed op in.
  • Veiligheid staat hoog in het vaandel – Ze werken samen met Fireblocks.
  • Goedkoopste Nederlandse beurs – 0,15% op elke transactie!
  • Veel realtime data – Finst biedt een duidelijk overzicht van je winst en verlies.

Is Finst veilig?

Een belangrijk topic op dit moment is natuurlijk veiligheid. Finst is daarom ook toegewijd aan het bieden van een platform die voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Bewijs hiervan is dat het samen is gaan werken met Fireblocks, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opslaan van digitale activa. Finst maakt daarnaast ook gebruik van Bunq, een Nederlands-gereguleerde bank voor het bewaren van geld en investeert aanzienlijk in corporate governance en beveiliging om risico’s tot een minimum te reduceren. Tot slot houdt De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op Finst om witwassen, terrorismefinanciering en de naleving van de Sanctiewet van 1977 te voorkomen.

Transactiekosten bij Finst

Finst stelt dat ze de goedkoopste fees in Nederland aanbieden. We hebben dit uiteraard onderzocht en dit klopt ook. Bij Finst betaal je slechts 0,15%, wat een fractie is van de 0,25% die je bij Bitvavo betaald. Uiteraard moet hieraan wel toegevoegd worden dat gebruikers die veel handelen op Bitvavo nog een korting kunnen krijgen op hun kosten.

Heb je overigens nog geen account bij Finst? Klik dan hier om te genieten van de goedkoopste tarieven!

Bitvavo – Populairste Nederlandse beurs

Bitvavo is een populaire cryptocurrency-exchange dat gevestigd is in Nederland. Vergeleken met ander exchanges in Nederland zijn de transactiekosten op Bitvavo veel lager. Bij sommige partijen kunnen de kosten oplopen tot 1%, terwijl dit voor Bitvavo nooit meer is dan 0,25%.

Daarnaast kan er worden gehandeld op meer dan 150 verschillende cryptocurrency-pairings. Dit betreft de spot markt, waar er eenvoudig crypto kan worden gekocht en verkocht. Momenteel is het niet mogelijk om te handelen in derivaten.

Een groot pluspunt van Bitvavo is dat de website volledig in het Nederlands is. Voor de Nederlanders die wat ouder zijn of meer moeite hebben met de Engelse terminologie is dit een groot voordeel ten opzichte van andere grote exchanges. Doordat het bedrijf gevestigd is in Nederland kan er daarnaast gebruik worden gemaakt van IDEAL om geld te storten of eraf te halen. Deze betaling is meestal binnen vijf minuten afgerond, omdat het een binnenlandse betaling betreft.

Bitvavo zet ook hoog in op beveiliging. Dit begint al met de beveiliging van uw account. U kunt uw account extra beveiligingen met twee-factor authenticator (2FA). Met 2FA moet elke inlog-poging worden bevestigd door middel van een code die met uw telefoon wordt gegenereerd. Op die manier is het een stuk lastiger voor hackers om toegang te krijgen tot uw account.Bovendien houdt bitvavo regelmatig in de gaten of er verdachte inlogpogingen plaatsvinden.

Ook kan er op Bitvavo worden gestaked. Meerdere cryptocurrencies komen hiervoor in aanmerking zoals Bitcoin, Tezos, en Tron. De rewards van het staken worden automatisch aan de wallet toegevoegd. De beloningen op Bitvavo kunnen soms oplopen tot 10%. Dit kan een extra voordeel zijn tegen inflatie, bovenop de koerswinst.

Heb je nog geen account op Bitvavo? Klik dan hier om een account aan te maken!