CFTC-voorzitter van mening dat leidende positie als waakhond positief zou uitpakken

In de Verenigde Staten rijzen er steeds meer vragen op over wie de financiële waakhond zou moeten zijn in de naleving van de regelgeving door de deelnemers. Een van de kanshebbers voor deze rol is de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De voorzitter, Rostin Behnam, legde onlangs uit waarom zijn bureau de primaire crypto-regulator zou moeten zijn tijdens een open haard-chat op de NYU School of Law.

Volgens Behnam zou het onder de jurisdictie van zijn bureau plaatsen van crypto-regulering goed zijn voor de industrie en zelfs tot groei leiden. Hij gaf namelijk het volgende aan:

“Er kan groei optreden als we een goed gereguleerde ruimte hebben. Bitcoin zou in prijs kunnen verdubbelen als er een door CFTC gereguleerde markt is.”

De voorzitter van de CFTC legde verder uit dat een duidelijk regelgevend kader meer geruststelling zou brengen onder institutionele beleggers en hen motiveren om geïnteresseerder te raken in de sector. Behnam zei het volgende:

“Deze gevestigde instellingen in de crypto-ruimte zien een enorme kans voor institutionele instroom die alleen zal plaatsvinden als er een regelgevende structuur rond deze markten is.”

In juli sprak Behnam zijn verwachting uit dat crypto’s zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) in de toekomst een integraal onderdeel zouden worden van de reguliere financiële portefeuilles in de Verenigde Staten. Begin augustus stelde de Amerikaanse Senaatscommissie voor landbouw een wetsvoorstel voor dat de regelgevende controle op de spotmarkten voor de nieuw gedefinieerde digitale goederen in handen zou geven van de CFTC.

De voorzitter van de CFTC ging kort daarna in op de mogelijkheid dat zijn bureau in de toekomst crypto-regulering zou overnemen. Hij verklaarde destijds dat de CFTC klaar was voor deze mogelijkheid. Recentelijk zei Behnam dat hij de CFTC al toestemming had gegeven om zich voor te bereiden om de leidende en volledig gefinancierde toezichthouder te worden voor een groot deel van de crypto-industrie.

De Securities and Exchange Commission (SEC) van de VS probeert ondertussen ook zich te laten zien als de belangrijkste regulator in de crypto-sector. De reputatie van de SEC is echter sterk gedaald in de afgelopen jaren doordat het instituut er alles aan lijkt te doen om crypto op de minst gunstige manier te reguleren. Rechtszaken zoals die tegen Ripple (XRP) hebben daarnaast gezorgd voor sterke kritiek van experts en senatoren. Volgens hen is de SEC met een pestkop die middels handhaving probeert te reguleren.