De SEC maakt bizarre claims over haar “macht” over Ethereum

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) stelde in een gerechtelijk dossier dat de meeste Ethereum-transacties “plaatsvinden” in Amerika omdat de meerderheid van de validators daar woont, maar deze logica is echter niet geheel waar.

De toezichthouder heeft aangekondigd dat het een claim tegen SBA Communications Corporation nastreeft in de nieuwe rechtbankdocumenten die het bij de SEC heeft ingediend. Omdat zich in de Verenigde Staten meer Ethereum-knooppunten bevinden dan in enig ander land, moeten Ethereum-transacties worden beschouwd als “plaatsvindend” binnen de VS, aldus de toezichthouder.

Ian Balina Charged for Undisclosed Promotion

Zoals wij gisteren al aankondigde, heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aangespannen tegen crypto YouTuber Ian Balina voor het niet openbaar maken van de compensatie die hij ontving voor het promoten van Sparkster en zijn token, SPRK. De SEC klaagde Balina ook aan voor het niet registreren bij de toezichthouder voordat hij enkele van zijn eigen SPRK tokens verkocht in zijn Telegram investeringspool.

Sparkster werd aangeklaagd voor het verkopen van ongeregistreerde effecten aan investeerders in de Verenigde Staten en in het buitenland, waarbij naar verluidt meer dan $30 miljoen werd opgehaald. Het project heeft nog geen product geleverd en is gebouwd op Ethereum.

Ondanks het gedecentraliseerde karakter van de blockchain, moeten Ethereum-transacties volgens de SEC behandeld worden als afkomstig uit de Verenigde Staten. Het beschreef het als volgt:

“Op dat moment werden de ETH-bijdragen van [SPRK-investeerders] gevalideerd door een netwerk van knooppunten op de Ethereum-blockchain, die dichter bij elkaar zijn geclusterd in de Verenigde Staten dan in enig ander land. Daardoor vonden die transacties plaats in de Verenigde Staten.”

Volgens ethernodes.org zijn er op dit moment meer dan 7.771 knooppunten actief op Ethereum (ETH). De Verenigde Staten heeft 42,33% van de nodes, Duitsland 11,60%, Singapore 4,55% en Frankrijk 4,54 procent, met de rest verdeeld over 72 verschillende landen.

De SEC en cryptocurrencies

In juli kondigde de SEC aan dat het acties ondernam tegen negen verschillende cryptoprojecten uit het ICO-tijdperk wegens de verkoop van ongeregistreerde effecten. De regelgevende instantie onderzoekt nu ook toonaangevende Amerikaanse cryptobeurzen, waaronder Coinbase en Binance, voor het noteren van deze tokens. Gensler heeft verklaard dat hij “geen verschil” kon zien tussen cryptobeurzen en effectenbeurzen; Gensler is echter dubbelzinnig geweest over zijn opvattingen over Ethereum en weigerde te verduidelijken of hij gelooft dat het een effect is – hoewel sommige van zijn opmerkingen uit het verleden erop kunnen wijzen dat dit is wat hij denkt.

De toon van Gensler lijkt in de afgelopen week echter te zijn veranderd. Op 15 september stapte Ethereum met succes af van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake, wat betekent dat de blockchain niet langer vertrouwt op cryptominers maar op validators. Validators zetten ETH in en worden gecompenseerd met extra ETH tokens voor hun deelname aan het blokproductieproces. Niet lang na de update wees Gensler erop dat een van de kenmerken van dit consensusmechanisme ervoor zou kunnen zorgen dat de SEC de cryptocurrency van een project als een effect beschouwt. Hij noemde Ethereum niet bij naam, maar andere blockchains die Proof-of-Stake gebruiken zijn onder meer Solana (SOL), Binance Smart Chain (BSC) en Avalanche (AVAX).

Industrieleiders hebben de dubbelzinnige aanpak van de SEC bekritiseerd. Coinbase heeft het bureau aangespoord om een “werkbaar regelgevend kader” op te stellen voor cryptobedrijven, en CFTC-commissaris Caroline Pham heeft de SEC bespot omdat het zich bezighoudt met “regelgeving door handhaving”. Dit terwijl Congreslid Tom Emmer (R-MN) zelfs zo ver is gegaan om de SEC “machtshongerig” te noemen, en beweert dat het haar autoriteit probeert uit te breiden door middel van handhaving.”

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!