Hoofd van Ripple pleit voor regulering vanuit CFTC

Landbouw en crypto lijken een vreemde combinatie, maar de hoorzitting vanuit de Amerikaanse Landbouwcommissie van de Senaat over crypto-activa leidde tot sterke reacties in de markt. Hoewel het moeilijk is om te bepalen of de hoorzitting goed of slecht nieuws is voor investeerders, heeft Ripple’s hoofd van openbaar beleid, Susan Freidman, wel haar mening gedeeld over de procedure.

In een recente reactie noemde Friedman de hoorzitting “productief” en “positief”, terwijl ze de wens uitte om in de toekomst meer van dergelijke discussies te zien. Volgens Friedman waren enkele belangrijke discussieonderwerpen de potentiële rol van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) bij het reguleren van de cryptosector, evenals de noodzaak voor Amerika om niet te verliezen van zijn rivalen. Ze merkte het volgende op:

“De hoorzitting van vandaag in Senaat Ag was een duidelijke indicatie dat beide kanten van het gangpad geïnteresseerd zijn in crypto en willen samenwerken om innovatie te bevorderen en consumenten te beschermen.”

Friedman voegde er het volgende aan toe:

“Als de geschiedenis een indicatie is, zou het geven van een grotere verantwoordelijkheid aan de CFTC een grote bijdrage leveren aan het brengen van duidelijke regels voor de weg naar crypto.”

Nu hoor ik jullie vragen; Waarom zou een Ripple-functionaris willen dat de CFTC een actievere regelgever in de crypto-industrie wordt? Nou het is belangrijk om op te merken dat de CFTC en de SEC het niet altijd eens zijn. Terwijl SEC-voorzitter Gary Gensler vaak de voorkeur gaf aan ‘Wild West’-beelden om de cryptosector in Amerika te beschrijven, noemde voormalig CFTC-commissaris Brian Quintenz dit de ’taal van overreding en manipulatie’.

Tijdens de hoorzitting vroeg CFTC-voorzitter Rostin Behnam om meer macht en financiële middelen, zodat het bureau zijn werk kon uitvoeren. Als dit wordt toegestaan, kan dit enorme gevolgen hebben voor het eigen regelgevende bereik van de SEC, wat weer een positief effect kan hebben op de rechtszaak tussen Ripple en de SEC.

Met de XRP-rechtszaak die zich uitstrekt tot 2022, lijkt het erop dat de SEC meer invloed uitoefent op de juridische status van Ripple dan enige andere Amerikaanse toezichthouder. Over het uitbreiden van de rol van de CFTC, zei Sam Bankman-Fried, medeoprichter en CEO van FTX, het volgende tijdens de hoorzitting:

“Historisch gezien heeft de CFTC over het algemeen geen jurisdictie uitgeoefend over de werking van spotmarkten voor grondstoffen (op enkele uitzonderingen na), maar FTX is van mening dat de CFTC onder bepaalde omstandigheden jurisdictie zou kunnen uitoefenen over spotmarkten voor digitale activa.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!