De markt vraagt naar wholesale CBDC, aldus ECB-directielid

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een digitale munt voor de centrale bank (CBDC) voor de groothandel nodig omdat marktdeelnemers hierom vragen, zei Fabio Panetta, een directielid van de ECB, afgelopen maandag. Hij verklaarde verder dat een wholesale CBDC geen nieuw concept is. In feite gebruikt Target2 van het Eurosysteem sinds 2017 een gecentraliseerde CBDC.

Target2 levert verschillende diensten, waaronder het zijn van een real-time bruto afwikkelingssysteem, een effectenafwikkelingsplatform, en een instant betalingsvereffeningsdienst. Hoewel dit het geval is, zei Panetta dat banken en financiële marktinstellingen nog steeds bezig zijn met het verkennen van distributed ledger technology (DLT).

Als Target2 moeilijk te gebruiken is, zullen in plaats daarvan het geld van commerciële banken en stablecoins worden gebruikt. Dat zou de monetaire stabiliteit schaden door de handel en liquiditeit te versplinteren en het geld van de centrale bank uit de vergelijking te halen. Bovendien zijn “stablecoins niets meer dan naammerken”.

Panetta verklaarde dat hij weliswaar het potentieel ziet van DLT om delen van het afwikkelingssysteem te verbeteren, maar dat de voordelen van CBDC ten opzichte van andere technologieën niet bewezen zijn. Soms zou kostenoptimalisatie haalbaar kunnen zijn, zei Panetta, maar hij had nog steeds zijn bedenkingen:

“Belangrijk is dat het bestuur van belangrijke DLT-technologieën en -netwerken wordt gedomineerd door actoren die ofwel onbekend zijn of buiten Europa gevestigd zijn, wat zorgen baart over strategische autonomie.”

Panetta erkende de noodzaak van een ECB CBDC, maar toonde er weinig enthousiasme voor. Hij zei dan ook het volgende:

“Ondanks de onzekerheden rond het potentieel van DLT, willen we voorbereid zijn op een scenario waarin marktspelers DLT gebruiken voor groothandelsbetalingen en effectenafwikkeling.”

De Europese Centrale Bank overweegt twee manieren om blockchaintechnologie te koppelen aan Target-diensten. De eerste optie is om een brug te slaan tussen DLT-platforms en de infrastructuur van de centrale bank. Die aanpak zou hoogstwaarschijnlijk sneller te realiseren zijn dan het bouwen van een “DLT-gebaseerde wholesale settlement service met DLT-gebaseerd centrale bank geld.” Panetta zei dat de marktomstandigheden zullen bepalen welke optie de ECB kiest.

Voor de Europese Centrale Bank is het Target2-concept al afgewogen tegen een mogelijke CBDC, terwijl in de Verenigde Staten sinds 2019 het voorgestelde FedNow-systeem wordt overwogen, dat in grote lijnen vergelijkbaar is met Target2.