digitale valuta

Kenia vraagt de publieke opinie omtrent potentiële CBDC

De Centrale Bank van Kenia (CBK) vraagt de publieke opinie over de toepasbaarheid van een potentiële digitale valuta van de centrale bank (CBDC). In een persbericht heeft de CBK de discussienota uitgebracht waarin de mogelijkheden en variaties van de digitale Keniaanse Shilling worden geschetst. Daarnaast worden de haalbaarheid en risico’s uitgelegd. Het rapport onderzocht ook andere betaalmethoden, waaronder elektronisch geld en stablecoins. De bank zei het volgende in het rapport:

“Het is vrij duidelijk dat CBDC’s meer aandacht krijgen dan ooit tevoren”. Een belangrijk punt om op te merken is echter dat ondanks de tractie in aandacht, de motivaties voor de uitgifte van CBDC’s van land tot land verschillen, net als de beleidsbenaderingen en technische ontwerpen.”

Volgens het rapport blijft het voordeel van een Keniaanse CBDC onduidelijk en daarmee is er verder onderzoek nodig om het vertrouwen in de binnenlandse markten van het land te versterken. Dit zou nodig zijn voordat er kan worden overwogen om een digitale vorm van de valuta te ontwikkelen die bovenop blockchain-technologie is gebouwd. De CBK gaf hierover het volgende aan:

“Natuurlijk zal de balans tussen risico’s en voordelen van CBDC’s van de ene economie tot de andere verschillen”

De gouverneur van de CBK, Patrick Njoroge, overweegt nu de publieke opinie te raadplegen, nadat hij vorig het standpunt in nam dat cryptocurrencies geen wettig betaalmiddel zijn en niet gereguleerd zijn. Hierbij drong de bank de Kenianen aan om af te zien van transacties via cryptocurrencies.

De CBK vraagt om openbare opmerkingen over een aantal vragen, zodat de potentiële toepasbaarheid van een Keniaanse CBDC uitgebreid geëvalueerd kan worden. Momenteel staat Kenia op de vijfde plek in de Global Crypto Adoption Index. Ondertussen bevinden ongeveer 87 landen, die meer dan 90% van het wereldwijde bbp vertegenwoordigen, zich momenteel in de exploratiefase van CBDC’s. Nog eens negen landen hebben hun eigen vorm van CBDC gelanceerd. Nigeria werd het laatste land dat zijn digitale Naira lanceerde, de eerste buiten de Caribische landen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN