Bank of Israel gebruikt Ethereum voor digitale sjekel

Bank of Israel (BOI) heeft aangekondigd dat het de blockchain-technologie van Ethereum (ETH) gebruikt voor een intern proefproject om de digitale sjekel ontwikkelen. Volgens het Israëlische financiële dagblad Globes heeft het IT-team van de centrale bank een token (gebaseerd op de blockchain-technologie van Ethereum) uitgegeven die een digitale sjekel vertegenwoordigt.

De bank heeft verder digitale portemonnees opgezet waarin leden “denkbeeldige digitale sjekels” aan elkaar kunnen overmaken binnen de Bank of Israel. Het artikel benadrukte het volgende:

“In dit stadium is er geen echt geld mee gemoeid en zijn de digitale overschrijvingen slechts een onderdeel van een proef. Het gebruik van Ethereum is binnen een gesloten netwerk en is op geen enkele manier verbonden met het algemene Ethereum-netwerk.”

Volgens een ander recent artikel van Globes beweerde de plaatsvervangend gouverneur van BOI, Andrew Abir, dat de lancering van de digitale sjekel de banken niet uit het financiële landschap zou verwijderen. Hij verklaarde dat geen enkele centrale bank met een dergelijk doel een digitale valuta zou invoeren. Desalniettemin trok de plaatsvervangend gouverneur Bitcoin (BTC) wel in twijfel. Hij zei het volgende:

“… de digitale valuta van een centrale bank zal Bitcoin niet beschermen. Waar we het over hebben is een betalingssysteem. Bitcoin is geen betalingssysteem en is geen valuta – in het beste geval is het een financieel actief, en in het minder goede scenario is het een piramidefraude.”

Met betrekking tot belastingontduiking en het witwassen van geld, zei Abir:

“Wie belasting wil ontduiken, zal dat doen, ongeacht of er een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) is of niet, omdat hij die niet zou gebruiken. Er zijn andere manieren om de hele kwestie van zwart geld en misdaad aan te pakken, en de CBDC is hier niet het antwoord op.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!