$300.000 per dag aan digitale yuan uitgegeven tijdens de Olympische Winterspelen

Volgens nieuwe rapporten van de People’s Bank of China (PBoC) zouden er er elke dag meer dan $300.000 aan de digitale yuan worden uitgegeven. De deelnemers, bezoekers en organisatoren zouden elke dag gebruik maken van 2 miljoen e-CNY, dat een waarde heeft van $316.000. De Digital Currency Research Institute directeur-generaal, Mu Changchun, verstrekte de gegevens tijdens een webinar dat werd gehost door de Atlantic Council. Mu vertelde daar:

“Ik heb een ruw idee dat er elke dag meerdere of een paar miljoen digitale yuan aan betalingen zijn, maar ik heb nog geen exacte cijfers.”

Hij voegde eraan toe dat er nog geen uitsplitsing was van het aantal transacties door Chinese staatsburgers en buitenlandse aanwezigen. De ambtenaar merkte nog steeds op dat buitenlandse gebruikers de neiging hebben om hardware wallets meer te gebruiken, verwijzend naar de e-CNY-betaalkaarten, die eruit zien als creditcards zonder de normale chip en magnetische strip. Mu zei:

“De software wallets worden voornamelijk gebruikt door binnenlandse gebruikers.”

Dit gerapporteerde bedrag speelt een belangrijke rol in de bijdrage van de CBDC in China. Het totale transactievolume van de digitale yuan bereikte in november 2021 $13 miljard sinds de lancering van de CBDC in april 2020. De Chinese overheid heeft gebruik gemaakt van de publiciteit van de Olympische Winterspelen om de CBDC te promoten. De door de staat gecontroleerde Bank of China heeft een aantal speciale geldautomaten opgezet op enkele centrale locaties tijdens de Spelen, waardoor internationale gasten hun buitenlandse bankbiljetten kunnen omzetten in e-CNY of normale yuan-bankbiljetten.

De eigenschappen van de digitale yuan heeft tot enige bezorgdheid geleid vanwege de beveiliging en de privacy. Sommige senatoren in de Verenigde Staten beschouwen de CBDC zelfs als een “enorme veiligheidsbedreiging voor individuele gebruikers”. De Britse spionagechef, Jeremy Fleming, betoogde eind 2021 dat het CBDC-gebruik Beijing in staat zou kunnen stellen om gebruikers te volgen en wereldwijde transacties te controleren. Ondanks de bezorgdheden bieden CBDC’s wel een goede kans om betalingssystemen te democratiseren.

China heeft een anti-cryptocurrency-standpunt ingenomen, terwijl het wel de acceptatie van de CBDC stimuleert. Volgens de laatste rapporten zitten maar liefst 2 miljoen crypto-mining apparatuur vast in de voormalig mining-hub van China. Miners die proberen hun activiteiten naar Noord-Amerika te verplaatsen, hebben naar verluidt miljoenen dollars verloren terwijl ze crypto-mining-hardware probeerden te exporteren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!