Wat is ConsenSys?

Opgericht door de Canadees-Amerikaanse ondernemer en mede-oprichter van Ethereum, Joseph Lubin, bouwt Consensys al sinds 2015 aan producten die andere ondernemingen kunnen helpen in het betreden van de wereld van decentrale blockchaintechnologie en smart contracts.  

Lubin studeerde af aan de prestigieuze Princeton universiteit als ingenieur elektrische toepassingen en computerwetenschappen. Hij werkte eerst bij bedrijven die zich richtte op robotica om vervolgens in de financiële industrie voor onder andere de private bankiersarm van Goldman Sachs te werken. Nadat hij de Bitcoin white paper las, wist hij zeker dat blockchaintechnologie de potentie had om de wereld ten goede te verbeteren.  

Eind 2013 hoorde hij van de Ethereum white paper, geschreven door die andere Canadees uit Toronto, Vitalik Buterin. De twee spraken met elkaar en Lubin besliste snel het project ten volle te gaan ondersteunen. Het wordt gezegd dat Lubin één van de grootste kopers was in de Ethereum crowdsale. Hij zou ook wel eens de allergrootste Ethereum whale kunnen zijn, alhoewel hij zelf beweert aan de kant van de verkopers te staan.  

Het valt echter niet te betwijfelen dat hij een deel van zijn ETH verkocht heeft om ConsenSys op te bouwen en uit te breiden. ConsenSys is op dit moment een bedrijf met meer dan 500 werknemers in dienst. Het heeft de voorbije jaren verschillende producten op de markt gebracht maar vooral ook infrastructuur aangeleverd aan bedrijven die zich aan de mogelijkheden van (vooral) de Ethereum blockchain willen blootstellen. Met zijn ervaringen in de traditionele bankierswereld en academische achtergrond als ingenieur, zal Lubin vaak de juiste man op de juiste plaats zijn. 

Waar kunnen we ConsenSys dan van kennen? 

Zonder twijfel is Metamask voor de gewone cryptocurrency gebruiker de meest bekende naam onder de vele projecten van ConsenSys. MetaMask is een mobiele app of browserapplicatie waarmee je tokens op de  Ethereum blockchain kan bewaren, versturen en gebruiken. Eerst nog een noodzaak voor al wie de ERC20-tokens wilde kunnen gebruiken en ondertussen eenzelfde verhaal voor wie zijn ERC721-tokens of NFT’s wil bewaren, ruilen of verkopen.  

Een ander product is Infura dat API’s ontwikkelt en aanbiedt. Bedrijven kunnen die gebruiken om off-chain activiteiten te verbinden met de Ethereum blockchain of het IPFS dat we nog kennen van de Filecoin ontwikkelaar Juan Benet.  

Andere producten of dienstverleners zoals Quorom en Codefi faciliteren bedrijven en overheden om hun eerste stappen te zetten in het digitaliseren en decentraliseren van bepaalde activiteiten. Zo heeft de Britse overheid een testcase gedaan met Consensys en Codefi. Samen bekeken ze de mogelijkheid om alle eigendomsrechten van immobiliën te decentraliseren en tokens van te maken. Britse inwoners en gebruikers zouden zo eenvoudig hun eigendommen kunnen bewijzen aan de hand van blockchaintechnologie. 

Trufflesuite is nog zo een voorbeeld van hoe ConsenSys het eenvoudiger maakt om met blockchaintechnologie aan de slag te gaan. Trufflesuite biedt een sandbox-testomgeving aan waarin ontwikkelaars kennis kunnen maken met de mogelijkheden binnen het Ethereum ecosysteem. Zo deed Starbucks een testcase waarin klanten door middel van een code te scannen op een zakje koffiebonen, de hele weg van de koffieboon, van boer tot Starbucks, stap voor stap konden terugvinden. 

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!