Hoe werkt Ethereum staking op Ethereum 2.0?

Buiten Bitcoin (BTC) is Ethereum (of eigenlijk Ether of ETH) verreweg de belangrijkste cryptocurrency van dit moment, de eigen cryptocurrency van het Ethereum-netwerk. En nu de belangrijke upgrade van het Ethereum-netwerk, Ethereum 2.0, om de hoek staat, wordt het mogelijk om meer Ether te vergaren met je bezit. Dit omdat het namelijk mogelijk wordt om Ether te staken.

Wat is staken?

Proof of Stake is in het leven gebracht doordat het minen van cryptocurrency zoals Bitcoin met Proof of Work steeds duurder werd en veel tijd kostte. Bij PoS heb je, in tegenstelling tot PoW, geen computerkracht nodig. Hierdoor heb je geen energieverspilling en is het daarnaast veel kostenefficiënter.

Ethereum 2.0 zal dus Proof of Stake naar het Ethereum-netwerk brengen. Bij Proof of Stake worden er transacties goedgekeurd en nieuwe blokken op de blockchain gemaakt met behulp van het staken van cryptocurrencies. Hoe meer en hoe langer je de tokens bezit, des te vaker jij een blok kunt maken. De persoon die uiteindelijk de blok mag aanmaken, ontvangt een vergoeding voor het verwerken van de transacties op de blockchain. 

Wanneer je je Ether dus staked help je om netwerk actief te houden, te versterken en uit te breiden. Als beloning hiervoor ontvang je ETH, wat erg interessant kan zijn.

Hoe kan je staken op Ethereum?

Om validator te worden, moet je eerst ten minste 32 ETH bezitten. Als je dan besluit om die Ether te staken, wordt je bezit gelocked en kan je deze niet langer gebruiken totdat je termijn als validator voorbij is.

Om beloningen te ontvangen dien je dus een validatornode te draaien. Hier heb je gelukkig geen speciale hardware voor nodig. Je kan deze gewoon draaien met een ‘gewone’ computer. Het enige wat belangrijk is, is dat deze computer altijd online is. Tevens heb je enige technische kennis nodig om de software van Ethereum te gebruiken.

Oke, maar hoe werkt het nou precies?

Zoals gezegd is het niet heel simpel om je 32 ETH te staken. Om te beginnen met staken op Ethereum 2.0, moet je dus een validatornode draaien en je ETH vergrendelen in depositocontract. Hiermee kun je deelnemen aan het aanmaken van blokken: validatornodes worden geselecteerd om semi-willekeurig op nieuwe blokken te stemmen. Andere validators zullen dan overeenstemming bereiken over het resultaat om consensus te bereiken.

Bron: Hexlant Medium

Omdat we het wiel niet twee keer uit hoeven te vinden, biedt Somer Esat stapsgewijze instructies voor het uitvoeren van een testnet node op deze pagina. LET OP! Dit betreft een testnet node en niet een node op mainnet. Deze exacte instructies zullen nog volgen.

Het is wel belangrijk om op te merken dat validators ten minste 18 uur moeten wachten om hun Ether in te trekken, ervan uitgaande dat er geen wachtrij is. Natuurlijk zullen de meeste validators hun ETH veel langer staken dan dat.

Tevens zal Ethereum 2.0 ontmoedigende maatregelen inzetten om de integriteit en veiligheid te behouden. De ‘kleine straffen’ zullen validators ertoe aanzetten om online te blijven.

Wat zijn staking pools?

32 ETH is natuurlijk erg veel om te bezitten. Op het moment van schrijven staat de Ethereum koers op €360 en dit betekent dat een node je ongeveer €11.520 zou kosten. Om toch nog rendement te kunnen verdienen op je Ether, is het mogelijk om deel te nemen aan een pool.

Bij staking pools komen meerdere partijen samen om als een enkele validator deel te nemen aan het netwerk. Deze pools worden beheerd door een poolbeheerder. Beurzen, zoals Binance, Crypto.com en Kraken, voeren vaak ook staking pool-programma’s uit. Er is echter ook een mogelijkheid om deel te nemen aan staking pools die werken op basis van het feit dat gebruikers hun tokens in hun persoonlijke wallets bewaren, zelfs in cold wallets.

Heb je nog geen account op Binance? Maak dan nu een account aan en ontvang 10% handelskorting!

Het voordeel van pools is dat ze gebruikers in staat stellen hun cryptocurrencies samen te voegen om een ​​grotere kans te maken om als validator te worden geselecteerd en de beloningen te verdienen. Aan de andere kant worden de beloningen verdeeld over alle pooldeelnemers, dus je verdient een stuk minder dan dat je het helemaal zelf doet.

Staking pools zijn echter een goede keuze om passief inkomen te verdienen als je weinig tot geen technische kennis hebt om een ​​validatornode op te zetten en als je te weinig fondsen hebt om 32 ETH aan te kunnen kopen.

Wat kan ik verdienen?

Het rendement op staken zal naar verwachting tussen de 4% en 10% liggen. Je verdiensten kunnen echter worden verlaagd of volledig worden ingenomen als je kwaadwillig handelt tegenover het netwerk. Ethereum-maker Vitalik Buterin stelde onlangs voor om het jaarlijkse rendement tussen 1,5% en 18% vast te stellen, afhankelijk van hoeveel ETH er over het hele netwerk wordt gestaked. Justin Drake, een hoofdontwikkelaar, stelde echter voor om te streven naar een percentage van 5% voor validators. Hij merkte ook op dat de jaarlijkse rendementen zowel gasrendementen als inflatie zullen omvatten.

Marktprijzen zullen ook de winstgevendheid beïnvloeden: validators kunnen een bepaald bedrag aan ETH verdienen, maar die ETH kan veel meer of veel minder waard zijn dan verwacht, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Wat het rentepercentage uiteindelijk ook zal zijn, die rentetarieven zullen stijgen als je ETH voor een langere periode inzet.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!