Bank of Canada digitale valuta

Bank of Canada bereidt zich voor op het lanceren van eigen digitale valuta

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Na jaren van onderzoek bereidt de Bank of Canada zich voor op het ontwerpen van een eigen digitale valuta vanuit de centrale bank (CDBC). Dit volgens een nieuwe vacature van de Bank of Canada.

De centrale bank onthulde haar plannen in een vacature die op 11 juni geplaatst werd. In de vacature zei de bank dat het “het centrale bankwezen opnieuw uitvond” en de aard van de Canadese contanten radicaal heroverwogen heeft.

De bank ging verder met:

“De Bank of Canada begint aan een programma van groot maatschappelijk belang om een ​​voorwaardelijk systeem te ontwerpen voor een CBDC, dat kan worden beschouwd als een bankbiljet, maar in digitale vorm.”

De vacature ging verder dieper in op de nieuwe rol als “CBDC-projectmanager en over het project zelf. Er werden een aantal interessante details besproken in de vacature, zoals enkele kenmerken van het digitale bankbiljet.

Zo zei het bedrijf het volgende:

“We streven ernaar om een ​​CBDC te ontwerpen met cash-achtige eigenschappen in digitale vorm.”

De vacature ging verder met het beschrijven van de CBDC, en gaf een aantal voorwaarden aan waar de CBDC aan moet voldoen:

  • “Privé: CBDC streeft niet naar cash-achtige anonimiteit, maar moet zeer privé zijn, maar moet toch voldoen aan de obligatie om te voldoen aan de antiwitwaswetgeving en andere voorschriften.”
  • “Universeel toegankelijk: Ongeacht hun omstandigheden moet CBDC bruikbaar zijn voor alle Canadezen, zelfs voor degenen zonder bankrekening of toegang tot een mobiele telefoon, in afgelegen gemeenschappen die niet goed worden bediend door mobiele netwerken en/of mensen met sensorische, motorische en cognitieve stoornissen.”
  • “Veerkrachtig: CBDC moet blijven werken, zelfs tijdens stroomuitval en netwerkuitval.”
  • “Veilig: CBDC moet het hoogste beveiligingsniveau hebben, zodat Canadezen het met vertrouwen kunnen gebruiken, net als onze bankbiljetten.”
  • “We zullen een architectuur ontwerpen waarin deze eigenschappen coherent zijn ingebed, met een potentieel veranderende levensduur van meerdere decennia, ter ondersteuning van een bedrijfsmodel dat is ontworpen om CBDC-beleidsdoelen te bereiken.”

Andere technische details blijven echter onbepaald. De bank gaf niet aan op welke technologie haar CBDC zou kunnen draaien, of het een op tokens gebaseerd of op een account gebaseerd model zou volgen, of hoe ze een digitale valuta gaan creëren die werkt als de stroom uitvalt.

De vacature is gericht om iemand aan te nemen voor een periode van 3 jaar. Gedurende die tijd wil de bank ook een “CBDC-pilotsysteem” bouwen.

Voor alle duidelijkheid: de bank heeft zich er nog niet toe verbonden een CBDC uit te geven. Ambtenaren bagatelliseerden de noodzaak ervan in februari nog, met het argument dat er geen “overtuigende zaak” was voor een Canadese CBDC, tenzij een particuliere digitale valuta, zoals Libra, van de grond kwam.

Door deze zet is Canada één van de vele landen die zich bezighouden met het ontwikkelen van een eigen CBDC. Zo kwam deze week het nieuws naar buiten dat Zuid-Korea een juridische adviesgroep heeft gevormd om digitale valuta’s te onderzoeken.

Daarnaast hebben wij al eerder aangegeven dat China op het punt lijkt te staan ​​om hun eigen CBDC uit te geven. Het land gaf zelfs aan dat het verwacht dat zij de CBDC tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 kunnen gaan testen.

Tevens is Zweden in februari van dit jaar gestart met het testen van een eigen CBDC, genaamd e-krona. De pilot zal naar verluidt een jaar duren, tot februari 2021.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN