Zweden CBDC

Zweden start pilotprogramma met eigen CBDC, e-krona

Zweden is begonnen met het testen van een e-krona en zet hiermee een belangrijke stap in het realiseren van een digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC). De pilot zal naar verluidt een jaar duren, tot februari 2021.

In het persbericht dat door de centrale bank van Zweden, Riksbank, geplaatst werd, zei de bank het volgende:

“Het gebruik van bankbiljetten en munten neemt in de samenleving af. Tegelijkertijd gaat de technologische vooruitgang met betrekking tot elektronisch geld en betaalmethoden snel. De Riksbank ziet mogelijke problemen met de marginalisering van contanten en heeft daarom een ​​pilotproject gestart om een ​​voorstel te ontwikkelen voor een technische oplossing voor de Zweedse kroon, in elektronische vorm, een e-krona. Er zijn nog geen beslissingen genomen over de uitgifte van een e-krona.”

Als en wanneer de e-krona formeel wordt geïntroduceerd voor gebruik door het publiek, is het idee dat deze door blockchain aangedreven valuta conventionele betalingen en bankactiviteiten in het hele land zou stimuleren. In plaats van een creditcard te gebruiken of fiat-valuta uit te geven, kunnen deze transacties via de blockchain gaan verlopen.

CBDC’s zijn tegenwoordig een hot topic, en Zweden is het tweede land (na de Bahama’s) om te onthullen wat een echte, werkende nationale cryptocurrency lijkt te zijn. De Bahama’s heeft in december een CBDC-pilotprogramma gelanceerd en heeft een volledige uitrol ergens in de tweede helft van 2020 gepland staan.

China heeft aangegeven dat het zijn eigen CBDC ontwikkelt, maar de ontwikkelingen daar zijn tot nu toe niet zo verontwikkeld als Zweden en de Bahama’s.

De lancering van een CBDC in Zweden lijkt te passen bij de bestaande Zweedse gevoeligheid. Het land is namelijk al één van de meest cashless samenlevingen ter wereld.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN