Transactiekosten op Ethereum-netwerk zijn nu hoger dan die op het Bitcoin-netwerk

Recente gegevens, van het crypto-analysebedrijf Glassnode, tonen aan dat de transactiekosten van Bitcoin (BTC) zijn gedaald na de halvering, terwijl de kosten van Ethereum (ETH) blijven stijgen. Dit zorgt er voor dat het totale bedrag aan vergoedingen op het Ethereum-netwerk, hoger is dan die van Bitcoin, en dit verschil wordt alleen maar groter.

Bron: Glassnode

Volgens de gegevens overtroffen de dagelijkse Ethereum-transactiekosten op 5 juni voor de tweede keer dit jaar de kosten van Bitcoin. Op dat moment waren de bedragen bijna $500.000 voor Ethereum en $308.000 voor Bitcoin.

In de twee dagen die daarop volgden werd de kloof tussen de twee uitgebreid tot $540.000 op het Ethereum-netwerk, terwijl de kosten op het Bitcoin-netwerk daalde naar $253.000.

Transactiekosten op het Bitcoin-netwerk dalen

De afgelopen maanden zijn de transactiekosten van Bitcoin erg volatiel geweest, net als de koers overigens. De transacties op het netwerk namen in mei toe en bereikte het hoogste punt in 11 maanden van $5,82.

De Bitcoin-mempool, die de lopende BTC-transacties meet in afwachting van bevestiging, was voorafgaand aan de halvering verstopt met bijna 60 MB aan transacties. De congestie bleef na het evenement toenemen en bereikte een piek van 94 MB op 21 mei. Toen het eenmaal was opgehelderd toen het aantal BTC-transacties daalde, wat een paar weken duurde, daalden de vergoedingen tot een gemiddelde kostprijs van minder dan $1.

1xbit

Transactiekosten op het Ethereum-netwerk nemen toe

De stijging van de kosten op de Ethereum-blockchain kan aan verschillende factoren worden toegeschreven:

  • Ten eerste gebruiken de meeste stablecoins het Ethereum-netwerk en hun rol is de afgelopen maanden aanzienlijk gegroeid. De overgedragen waarde van ERC-20 stablecoins op het Ethereum-netwerk is gestegen naar bijna 80%, volgens een rapport uit april.
  • Bovendien stijgen de kosten op het Ethereum-netwerk in waarde wanneer geïnitieerde transacties toenemen. Terwijl de Bitcoin mempool is genormaliseerd na de halvering, is Ethereum gestegen. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 100.000 transacties in behandeling.
  • Meer populaire DeFi projecten op Ethereum. Zoals wij de afgelopen maanden al hebben aangegeven is het aantal DeFi projecten, en hun achterban, nog steeds aan het stijgen. Dit zorgt er ook voor dat er meer transacties op het netwerk plaatsvinden.

Gelukkig heeft de aankomende Ethereum 2.0 upgrade als doel om soortgelijke schaalbaarheidsproblemen op te lossen door over te schakelen naar proof-of-stake.

In een eerder bericht schreven wij over de ontwikkeling van Ethereum 2.0 en of het nog op schema loopt. Ben je benieuwd naar dit artikel? Klik dan hier!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!