Bitcoin handelsvolume en Open Interest op BitMEX daalt

Een solide daling van 50% ten opzichte van het jaarlijkse hoogtepunt heeft ook een impact gehad op de derivaten-markt. De rimpeleffecten werden gevoeld op één van de meest dominante spelers in de markt, namelijk BitMEX. De dominantie van het platform lijkt echter de afgelopen maanden af te nemen.

Open Interest daalt

De Open Interest voor Bitcoin (BTC) op BitMEX is gedaald met maar liefst 40% sinds 12 maart, een dag waarop het cijfer werd geregistreerd als $122.000, terwijl het op 17 maart was gedaald tot $72.000. Volgens de BTC Futures-grafiek op Skew Markets piekte de Open Interest op 13 maart. Dit was dezelfde dag dat de Bitcoin koers, in minder dan een uur, terugkeerde van $4.2k naar $5.1k.

Bron: Skew.

Een andere piek werd genoteerd op 16 maart, met Open Interest-cijfers die stegen naar $94k, rond dezelfde tijd toen Bitcoin naar $5.5k ging. De Bitcoin koers daalt echter sindsdien en dat geldt ook voor het OI-cijfer op BitMEX.

De OI voor Bitcoin-futures op BitMEX’s langdurige rivaal, OKEx, daalde scherp met meer dan 50% van 11 maart tot 13 maart, en bleef sindsdien dalen.

De daling van Open Interest was niet beperkt tot BTC Futures. De OI voor Ethereum (ETH) opties nam ook een duik naar een nieuw dieptepunt van $458k op 12 maart naar $165k op 14 maart, wat een afschrijving betekent van bijna 64% in slechts twee dagen. De cijfers op 17 maart stonden op $184k.

Handelsvolume daalt ook op BitMEX

Met betrekking tot het handelsvolume van Bitcoin Futures is de waarde van BitMEX enorm gedaald. OKEx presteerde beter en steeg in maart vele malen in volume. Alle voorgaande perioden waren echter kort en met een kleine marge. Maar de laatste daling heeft ertoe geleid dat het volume van OKEx tweemaal zo groot is als dat van BitMEX als het gaat om BTC Futures.

Deze bevinding is al een tijdje consistent en op het moment van schrijven heeft OKEx een handelsvolume (per 24-uur) van $4,0 miljard geregistreerd, terwijl dat van BitMEX ‘maar’ $2,31 miljard bedroeg.

De dalende Open Interest, gesteund door een lager prijsniveau en de lagere prijsvolumes, vertoonde het zwakke onderliggende momentum van de Bitcoin-markt, iets dat suggereert dat we momenteel in een onzekere markt zitten.

Gisteren plaatsten wij nog een artikel over de harde marktcrash van Bitcoin van vorige week. Deze werd verergerd toen de munt op BitMEX naar $3.700 zakte en ervoor zorgde dat bijna $1,2 miljard aan longs werden geliquideerd. De CTO van de beurs onthulde echter dat de liquidaties werden veroorzaakt door geavanceerde botnet-aanvallen, die dagenlang het platform hebben onderzocht en verantwoordelijk waren voor een andere aanval vorige maand.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!