Nigeria laat alle aanklachten tegen Binance-directeur vallen

De Nigeriaanse regering heeft alle aanklachten tegen Binance-directeur Tigran Gambaryan laten vallen, nadat de controverse rond de zaak een hoogtepunt bereikte. Ondanks verzoeken van zijn advocaten om zijn verslechterende gezondheidstoestand aan te kaarten, verleende de Nigeriaanse autoriteit Gambaryan geen borgtocht. Deze laatste ontwikkeling heeft echter de aandacht getrokken van marktbewakers, waarbij velen het besluit toejuichen.

Nigeria laat aanklachten tegen Binance-directeur Tigran Gambaryan vallen

De detentie van Tigran Gambaryan door de Nigeriaanse regering heeft veel stof doen opwaaien, zowel in de internationale gemeenschap als in de cryptosector. De topman van Binance Holdings werd in Nigeria vastgehouden op beschuldiging van het witwassen van geld, met een bedrag van $34,4 miljoen als inzet.

De rechtszaak trok internationale aandacht, vooral omdat de gezondheid van Gambaryan verslechterde terwijl hij in hechtenis zat. Ondanks herhaalde verzoeken van zijn advocaten om borgtocht op basis van zijn gezondheidsproblemen, werd dit telkens afgewezen door de Nigeriaanse rechtbank, die hem als een potentieel vluchtgevaar beschouwde.

Tigran Gambaryan, Binance directeur
Tigran Gambaryan, Binance directeur. Bron: BusinessDay.ng

De zaak nam echter een onverwachte wending toen de Nigeriaanse overheid tijdens een besloten zitting ineens alle aanklachten tegen Gambaryan introk. Volgens een verklaring tijdens de zitting was Gambaryan slechts een werknemer van Binance en niet verantwoordelijk voor de financiële beslissingen van het bedrijf als geheel, aldus een rapport van Premium Times.

Zijn verdedigingsteam stemde daarmee in en benadrukte dat hij geen directe betrokkenheid had bij de bredere bedrijfsactiviteiten waarvoor men hem aanklaagde. Opmerkelijk is dat het intrekken van de aanklachten waarschijnlijk het resultaat is van diplomatieke inspanningen achter de schermen tussen Nigeria en Amerikaanse functionarissen.

Ook Amerikaanse wetgevers hadden gepleit voor zijn vrijlating en druk uitgeoefend op beide regeringen om de situatie op te lossen.

Een nadere blik op de detentie van Gambaryan in Nigeria

De gezondheidstoestand van Tigran Gambaryan stond centraal tijdens het proces. Zijn juridische team diende meerdere verzoeken om borgtocht in vanwege zijn verslechterende gezondheid, maar rechter Emeka Nwite verwierp de verzoeken en stelde dat de Nigeriaanse correctionele dienst over voldoende medische middelen beschikte om hem te behandelen.

In een recente uitspraak wees de rechter erop dat Gambaryan’s poging om een nieuw borgtochtverzoek in te dienen, terwijl een eerder verzoek nog in behandeling was, neerkwam op misbruik van de rechtsgang. Bovendien leidde de afwezigheid van Gambaryan op de zitting van 18 oktober tot een nieuwe datum voor de rechtszaak op 25 oktober.

Vandaag kwam er echter een einde aan de zaak, aangezien de Nigeriaanse regering de aanklachten officieel introk. Deze plotselinge afronding van de zaak heeft speculaties aangewakkerd over de invloed van diplomatieke onderhandelingen tussen de Amerikaanse en Nigeriaanse regeringen.

Gambaryan, die sinds april vastzat in het Kuje Correctional Centre, zal nu worden vrijgelaten. Het is echter belangrijk op te merken dat Binance nog steeds onder de loep ligt voor afzonderlijke beschuldigingen van belastingontduiking in een andere lopende zaak.