Nigeria verdedigt vervolging Binance-hoofd, ondanks Amerikaanse kritiek

De Nigeriaanse minister van Informatie, Mohammed Idris, zei dat het proces tegen Binance en zijn bestuurder, Tigran Gambaryan, wegens illegale handel in cryptocurrency in Nigeria verloopt volgens de wettelijke procedures van het land.

Volgens de verklaring zou Idris hebben gezegd dat de juridische procedures in elke fase volgens het juiste proces zijn verlopen en dat de aanklagers vertrouwen hebben in hun zaak op basis van het verzamelde bewijsmateriaal. Hij merkte op dat Binance de kans zal krijgen om zich te verdedigen tegen de ernstige aanklachten van financiële misdrijven in de rechtbank, met de volgende hoorzitting gepland voor 20 juni 2024.

De verklaring van de minister volgt op een recent beroep van twaalf Amerikaanse politici aan president Joe Biden, waarin zij de Amerikaanse regering oproepen om de afdeling voor gijzelingszaken in te zetten om de vrijlating van Gambaryan te bewerkstelligen.

In de brief werd opgemerkt dat Gambaryan was beschuldigd van verschillende “ongegronde” misdrijven, waaronder witwassen van geld en belastingontduiking, waarvan zij geloven dat het deel uitmaakt van een dwangmiddel van de Nigeriaanse autoriteiten om Binance af te persen.

De minister verzekerde echter dat Binance passende consulaire toegang had gekregen van de VS en dat alle zorgvuldigheid in acht was genomen, volgens de standaard diplomatieke protocollen en de wet. Hij zei dat borgtocht was geweigerd vanwege het hoge vluchtgevaar van de verdachte, voornamelijk omdat een medeverdachte, die nu onderwerp is van een Interpol-arrestatiebevel, het land illegaal is ontvlucht.

Binance en zijn bestuurders staan voor twee afzonderlijke rechtszaken van de Federale Belastingdienst en de Economische en Financiële Misdaadencommissie. De eerste betreft belastingontduiking, terwijl de tweede betrekking heeft op witwassen van geld en overtreding van de valutawetgeving.

In februari arresteerde de Nigeriaanse regering Gambaryan, een Amerikaans staatsburger, en Nadeem Anjarwalla op verdenking van witwassen van geld en belastingontduiking. Anjarwalla ontweek hechtenis en vluchtte naar Kenia, terwijl zijn collega in het Kuje-correctiecentrum in de hoofdstad van Nigeria, Abuja, bleef.

De arrestatie vond plaats nadat de federale overheid crypto-kanalen had verboden als onderdeel van een campagne om valutaspeculatie tegen te gaan. De rechtbank verplichtte Binance om de Nigeriaanse regering toegang te geven tot gegevens en details van Nigeriaanse handelaren die het platform gebruiken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!