98% van de wereldeconomie onderzoekt CBDC-oplossingen, aldus rapport

Een recent rapport onthult dat 134 landen, die samen 98% van de wereldwijde economie vertegenwoordigen, digitale valuta’s onderzoeken, met 44 landen die momenteel proefprojecten voor centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s) uitvoeren. Deze toename in interesse toont aan hoe belangrijk CBDC’s zijn geworden voor de wereldwijde economie.

Bijna 99% van de wereldeconomie richt zich nu op deze technologie, aldus gegevens van het Amerikaanse Atlantic Council. Vanaf september 2024 zijn 134 landen bezig met het verkennen van CBDC’s, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van 35 landen in mei 2020. Meer dan 65 landen, waaronder India, Australië en Brazilië, bevinden zich in de gevorderde fasen van CBDC-onderzoek, of het nu gaat om ontwikkeling, pilotprojecten of lancering. Elk G20-land onderzoekt momenteel zijn eigen CBDC, met 19 landen die zich in de geavanceerde fasen van onderzoek bevinden.

Ondanks de wereldwijde belangstelling zijn er slechts drie landen — de Bahama’s, Jamaica en Nigeria — die CBDC’s volledig hebben gelanceerd. Deze landen zijn nu bezig met het uitbreiden van het gebruik van hun digitale valuta’s binnen hun eigen grenzen. Het rapport wijst ook op een geopolitieke dimensie van de digitalisering, aangezien alle originele BRICS-landen — Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika — CBDC’s testen als alternatief voor het dollarsysteem.

Het Atlantic Council merkt op dat sinds de Russische invasie in Oekraïne en de daaropvolgende G7-sancties, het aantal grensoverschrijdende CBDC-projecten meer dan is verdubbeld. Er zijn nu meer dan een dozijn projecten die zich richten op het verbinden van banken in landen zoals China, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze ontwikkelingen benadrukken de groeiende rol van CBDC’s in de wereldwijde financiële systemen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!