Rapport: Crypto-activa ter waarde van $572,7 miljoen verloren door hacks en fraude in Q2 2024

In het tweede kwartaal van 2024 ging er voor meer dan $572,7 miljoen aan digitale activa verloren door hacks en fraude. Deze meest recente cijfers brengen de waarde van digitale activa die in 2024 verloren gingen aan hacks, fraude en oplichting op $920,9 miljoen. Decentrale financiële (DeFi) platforms verloren ongeveer $172,1 miljoen verdeeld over 63 incidenten. Dit cijfer ligt 25% lager dan de $228,48 miljoen die DeFi-platforms verloren in het tweede kwartaal van 2023.

Fraude was verantwoordelijk voor 1,5% van de verliezen

In het tweede kwartaal van 2024 waren de crypto-verliezen als gevolg van 72 hacks en fraude goed voor een totaal van $572,7 miljoen, volgens het meest recente Immunefi Crypto Losses rapport. Dit cijfer is meer dan het dubbele van de $265,5 miljoen aan digitale activa die verloren gingen door dezelfde aanvalsvectoren tijdens dezelfde periode in 2023.

Echter, in tegenstelling tot in Q2 van 2023, toen de verliezen door fraude, oplichting en ‘rug pulls’ bijna $45 miljoen bedroegen, slaagden criminelen die deze aanvallen gebruikten er dit keer in om slechts $8,45 miljoen af te romen, wat ongeveer 1,5% van de totale verliezen vertegenwoordigt. Het rapport van Immunefi geeft ook aan dat gecentraliseerde financiële (CeFi) platforms verantwoordelijk waren voor een significant deel van de verliezen, ongeveer $401,4 miljoen of 70% van het totaal.

Aan de andere kant verloren DeFi platforms ongeveer $172,1 miljoen verdeeld over 63 incidenten. Dit cijfer is 25% lager dan de $228,48 miljoen die DeFi-platforms verloren in het tweede kwartaal van 2023.

Er is geen veilige infrastructuur

Mitchell Amador, oprichter en CEO van Immunefi, gaf commentaar op het rapport en benadrukte dat de bevindingen aantonen dat zowel DeFi als CeFi platforms niet veilig zijn.

“Dit kwartaal benadrukt hoe compromissen in de infrastructuur de meest verwoestende hacks in crypto kunnen zijn, aangezien een enkele compromis kan leiden tot miljoenen aan schade. Dit was duidelijk tijdens dit kwartaal, waarbij de verliezen voornamelijk stegen door hacks gericht op CeFi-infrastructuur, die DeFi overtrof, ondanks een kleiner aantal hacks in die sector. Robuuste maatregelen om het gehele ecosysteem te beschermen zijn cruciaal,” zei Amador.

De gegevens in het Immunefi-rapport geven aan dat de hack op de Japanse crypto-beurs DMM Bitcoin, die resulteerde in de diefstal van Bitcoin (BTC) ter waarde van $305 miljoen, het grootste verlies door een enkele entiteit was. Btcturk, dat op 23 juni een enorme cyberaanval onderging, leed het op een na grootste verlies in Q2 2024, met een totaal van $55 miljoen. De digitale activa die verloren gingen bij de aanvallen op DMM Bitcoin en Btcturk vertegenwoordigen alleen al 62,8% van alle verliezen in Q2 2024.

Ondertussen suggereren de laatste gegevens dat de waarde van digitale activa die verloren gingen aan hacks en fraude in 2024 is opgelopen tot $920,9 miljoen, een stijging van 24% vergeleken met ongeveer $703 miljoen die vorig jaar verloren ging. Opvallend was dat mei de maand was met de grootste verliezen, $358,5 miljoen, terwijl april de maand was met de kleinste geleden verliezen, $72,6 miljoen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!