Uphold verwijdert USDT en 5 andere stablecoins wegens MiCA

Cryptocurrency-exchange Uphold heeft zijn Europese gebruikers geïnformeerd dat het platform vanaf 1 juli stopt met de ondersteuning van zes populaire stablecoins. Uphold geeft aan dat deze stablecoins worden verwijderd om te voldoen aan de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) van de Europese Unie.

De zes stablecoins die worden verwijderd zijn Tether (USDT), Dai (DAI), Frax Protocol (FRAX), Gemini dollar (GUSD), Pax dollar (USDP) en TrueUSD (TUSD). Gebruikers die deze stablecoins bezitten, moeten deze vóór 28 juni omzetten naar een andere cryptocurrency. Na deze datum zal Uphold de stablecoins automatisch converteren naar USD Coin (USDC).

MiCA werd in mei 2023 aangenomen en trad gedeeltelijk in werking in juni 2023. De uitgebreide crypto-wetgeving van de EU zal naar verwachting eind 2024 volledig van kracht worden. Op 30 juni worden de MiCA-regels voor stablecoins van kracht in de Europese Economische Ruimte. Crypto-exchanges zoals Uphold passen hun marktvermeldingen aan om aan deze regelgeving te voldoen.

MiCA legt extra en strengere eisen op aan fiat-gedekte stablecoins en e-money tokens die een bepaalde adoptiedrempel hebben overschreden, bepaald door zeven kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren. Hierdoor wordt de Europese Bankautoriteit verantwoordelijk voor deze tokens in plaats van de nationale autoriteiten van de EU-lidstaten.

De regelgeving vereist dat fiat-gedekte stablecoins een 1:1 verhouding hebben van liquide reserves en dat uitgevers een reserve aan activa aanhouden bij een derde partij, gescheiden van andere activa. Algoritmische stablecoins worden volledig verboden. Deze maatregelen zijn bedoeld om het vertrouwen van consumenten in digitale valuta’s te vergroten door ervoor te zorgen dat stablecoins betrouwbaar kunnen worden gebruikt als waardeopslag en voor betalingen.

Stablecoin-uitgevers in de EU moeten onder MiCA een licentie hebben als kredietinstelling of elektronische-geldinstelling. Hoewel sommige stablecoins onzekerheid tegemoet gaan, zouden euro-gedekte stablecoins kunnen profiteren van de nieuwe regelgeving.

Andere grote crypto-exchanges, zoals Binance, hebben hun stablecoin-beleid in juni aangepast om aan de MiCA-regels te voldoen. Binance heeft zijn stablecoins ingedeeld in “gereguleerde” en “niet-gereguleerde” munten volgens de nieuwe regels. In maart verwijderde OKX Tether in Europa zonder MiCA te noemen, terwijl Kraken overweegt of het USDT in de regio blijft ondersteunen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!