Raydium DEX verdringt Uniswap als activiteitencentrum

Solana’s belangrijkste gedecentraliseerde exchange, Raydium, heeft de afgelopen maanden een groei in volume doorgemaakt. Onlangs overtrof de activiteit van Raydium die van Uniswap (UNI) vanwege de toenemende vraag naar op Solana gebaseerde activa. Solana’s Raydium-exchange overtrof Uniswap op de korte termijn, met hogere handelsvolumes in 24 uur. Het moet nog blijken of Raydium zijn positie kan behouden op basis van echte Solana-activiteit.

Raydium’s volume bereikte $822 miljoen in 24 uur, nog steeds kleiner in vergelijking met gecentraliseerde exchanges. Momenteel voert Uniswap V2 ongeveer $192 miljoen aan dagelijkse handelsvolumes uit, terwijl Uniswap V3 $633 miljoen verwerkt. Aanvullende kleinere versies van Uniswap dragen bij aan het totaal, maar Raydium concentreert meer handelsactiviteit in een enkele DEX.

Raydium kent ook ongelijkmatige activiteitsdagen, met gebruikelijke volumes rond $400 miljoen in 24 uur. De grootste drijfveer voor Raydium is het on-chain orderboek, dat transacties met hoge snelheid mogelijk maakt. Tot nu toe heeft het Solana-netwerk het meeste verkeer kunnen verwerken, met een transactiefoutpercentage van 20-25%.

De activiteit op Raydium bestaat voornamelijk uit twee soorten. Eén type project richt zich meestal op sociale media-engagement en schept hoge verwachtingen voor een notering.

Andere soorten tokens lanceren directe pools met slechts 3-6 SOL. Deze tokens vertrouwen op geautomatiseerde handelaren die in alle nieuwe lanceringen duiken in de hoop dat één token succesvol wordt. Een incidenteel populaire token of lancering verhoogt ook de activiteit. In het geval van Raydium was dat Daddy Tate (DADDY), een nieuw gelanceerd actief door de controversiële influencer Andrew Tate.

Meestal vormen de eerste generatie meme-tokens zoals SLERF of BOME het grootste deel van het volume op Raydium. Maar in de afgelopen drie dagen maakte het SOL/DADDY-handelspaar 22% van Raydium’s bot-gedreven volume uit. Op Raydium kunnen top handelsparen ook binnen een dag verschuiven, dus slechts een paar van de meme-tokens zijn op langere termijn actief.

Raydium-tokens hebben ook toegang tot pump-bots en exposure-bots, die de activiteit kunstmatig verhogen. Sommige tokens zijn ook afkomstig van kleinschalige gebruikers die Raydium proberen met een minimale liquiditeitspool. Het risico van bots is ook aanwezig, omdat deze pools gemakkelijk kunnen worden aangevallen en leeggehaald.

Raydium-gebruikers kopen vaak bots om de tokens vroeg na hun lancering te bemachtigen. Daarna gebruiken ze ook verkoopbots om winst te maken. Raydium probeert ook een snellere interface te bieden, anders zijn sommige van zijn paren mogelijk niet open voor orders van menselijke gebruikers. In juni waren er meer verkoopbots actief op Raydium, die de koopbots met wel 30% overtroffen.

Uniswap voert momenteel ongeveer 50% van alle DEX-volumes uit. Tegelijkertijd overtrof Raydium alle Solana-exchanges en verwerkte 50% van de netwerkactiviteit. Het Raydium-team is zich bewust van de aanwezigheid van bots. Op basis van alleen organisch volume is Raydium verantwoordelijk voor 30% van de Solana DEX-handel.

Raydium is het vierde grootste DeFi-protocol op Solana, met meer dan 900 miljoen aan totale waarde vergrendeld. Het tokenhub verdrong zelfs de Jupiter DEX-aggregator. De waarde die op Raydium is gestort, is meer dan vier keer die van Orca, de andere significante Solana-exchange. De activiteit helpt Raydium om een nieuwe succesvolle periode te markeren na de boom van meme-tokens.

Raydium is ook de leider met meer dan 427.000 dagelijkse transacties, vergeleken met ongeveer 50.000 voor de Serum DEX. Onthoud dat niet alle nieuwe handelsparen actief zijn en Solana’s top memes bestaan uit slechts een dozijn tokens. De meeste pools mislukken kort na de lancering en sommige tokens worden uitgegeven met als enig doel een rug-pull uit te voeren.

Raydium profiteert ook van de algemene instromen in het Solana-ecosysteem. Na de bear-markt van 2022 en 2023 trok Solana opnieuw meer waarde aan. Op basis van alle pools en protocollen houdt Solana $4,3 miljard aan waarde vast, nog steeds meer dan 50% onder zijn totale piek in waarde vergrendeld.

Echter, de native token RAY heeft zijn niveau van de DeFi-boom van 2021 nog niet bereikt. RAY wordt verhandeld rond $1,70, nog ver van zijn piek boven $16. SOL zakte naar $146,14, onder de recente niveaus van boven $170. SOL is essentieel voor Raydium-liquiditeitspools, waar het de basis vormt voor de meeste nieuwe paren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!