Juridische kosten stijgen explosief in cryptocurrency-faillissementen

Advocaten en adviseurs gespecialiseerd in cryptocurrency-faillissementen bij grote advocatenkantoren hebben meer dan $700 miljoen aan honoraria verzameld uit belangrijke cryptocurrency-faillissementzaken.

De afgelopen jaren hebben we verschillende grote faillissementen gezien, waaronder de crypto-exchange FTX Trading Ltd van Sam Bankman-Fried, evenals Genesis Global Capital, BlockFi, Celsius en Voyager Digital. Deze prominente faillissementen zijn een lucratieve kans geworden voor twee grote advocatenkantoren die betrokken zijn bij de juridische procedures: Sullivan & Cromwell en Kirkland & Ellis.

Sullivan & Cromwell, dat momenteel de zaak beheert van Sam Bankman-Fried’s exchange, FTX Trading Ltd, lijkt de grootste winnaar te zijn. De op de Bahama’s gevestigde cryptocurrency-exchange vroeg in november 2022 faillissement aan nadat een toename in opnames door klanten een tekort van $8 miljard in de rekeningen van FTX aan het licht bracht.

Volgens rapporten heeft het faillissement van FTX meer dan $500 miljoen aan honoraria opgeleverd voor zijn advocaten en adviseurs, waarbij de totale kosten de pan uit rijzen. De beheerders van het faillissementsproces hebben een verbazingwekkende $700 miljoen aan honoraria en kosten aangevraagd. Hoewel sommige van deze aanvragen met 20% zijn verlaagd, wachten andere nog op goedkeuring.

Volgens gerechtelijke documenten heeft de speciale raadsman van het FTX-estate, Sullivan & Cromwell, goedkeuring gekregen voor $254 miljoen aan honoraria ondanks het factureren van $360 miljoen. Financiële adviseurs Alvarez en Marsal volgen met $133 miljoen aan goedgekeurde honoraria.

Andere firma’s en adviseurs, waaronder AlixPartners, Quinn Emanuel Urquhart en Sullivan, Perella Weinberg Partners en Landis Rath & Cobb, hebben gezamenlijk $57 miljoen in rekening gebracht. FTX CEO John Ray III heeft $5,6 miljoen in rekening gebracht met een uurtarief van $1.300, terwijl RLKS Executive Solutions, de belangrijkste functionarissen van het estate, $26 miljoen hebben gefactureerd.

Apart daarvan heeft het Officiële Comité van Onbeveiligde Schuldeisers $81 miljoen aan honoraria en $1,5 miljoen aan kosten gemaakt, terwijl het Ad Hoc Comité minder dan $5 miljoen aan honoraria heeft aangevraagd.

Volgens een Bloomberg-rapport heeft Kirkland & Ellis waarschijnlijk meer dan $120 miljoen verdiend voor zijn rol als hoofdadviseur voor drie grote crypto-exchanges die faillissement aanvroegen onder Chapter 11 tijdens het hoogtepunt van de cryptocurrency-verliezen in 2022.

In januari diende Kirkland & Ellis zijn laatste honoraria-aanvraag in voor drie faillissementszaken, waarbij $76 miljoen werd gevraagd voor de Celsius-zaak, aanzienlijk hoger dan de $27 miljoen en $16 miljoen verdiend uit de Voyager- en BlockFi-zaken, respectievelijk. De totale honoraria van het kantoor voor de drie zaken bedragen $120 miljoen, waarbij de Celsius-zaak het grootste deel voor zijn rekening neemt.

Celsius vroeg in juli 2022 faillissement aan na de ineenstorting van TerraUSD en zijn digitale valuta, Luna. Voyager Digital vroeg in juli 2022 faillissement aan, nadat het hedgefonds Three Arrows Capital faillissement had aangevraagd. BlockFi vroeg in november 2022 faillissement aan nadat FTX, waarvan het een kredietlijn van $400 miljoen had, ook faillissement had aangevraagd.

Volgens gegevens van het Thomson Reuters Institute kende de faillissementspraktijk in 2023 een vraaggroei van 4,4% op jaarbasis, de hoogste van alle praktijken, gevolgd door geschillenbeslechting met een groei van 3,2%.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!