Actieve Bitcoin ATM’s dalen voor het eerst sinds juli 2023

Voor het eerst sinds juli 2023 is het aantal actieve Bitcoin-geldautomaten wereldwijd afgenomen. De Verenigde Staten en Canada vertegenwoordigen 91,4% van het totale Bitcoin (BTC) ATM-netwerk, met respectievelijk 31.089 (82,6%) en 2.909 (7,7%) machines.

Landen wereldwijd hebben aanzienlijk bijgedragen aan de maandelijkse toename van Bitcoin-geldautomaten in 2024, bijna het aantal van 38.000 herwinnend dat in januari 2023 verloren ging. Echter, de tien maanden durende wereldwijde groei van crypto-geldautomaten werd onderbroken nadat meer dan 300 geldautomaten offline gingen in mei 2024. Op 21 mei verloor de Amerikaanse markt 302 Bitcoin-geldautomaten gedurende de maand, terwijl 28 machines offline gingen in Canada.

Nieuwe Bitcoin-geldautomaten in Australië, Zwitserland en Europa hebben echter de netto-afname van crypto-geldautomaten verminderd tot 280 op het moment van publicatie.

Wetshandhavingsinstanties in de VS treden actief op tegen en sluiten BTC-geldautomaten die vaak worden gebruikt voor afpersing en oplichting. De redenen achter de recente scherpe daling van hun aantal blijven echter onduidelijk. Australië herbergt het op twee na grootste netwerk van actieve BTC-geldautomaten na de VS en Canada, met 1.041 (2,8%) machines.

Bitcoin Depot, de grootste ATM-operator in de VS, noteerde stabiele inkomsten in 2024. Er was geen correlatie tussen de inkomsten en de prijs van Bitcoin in het verleden, aldus het bedrijf in zijn 10-K jaarverslag ingediend op 15 april.

“Op basis van onze eigen gebruikersenquêtes gebruikt de meerderheid van onze gebruikers onze producten en diensten voor niet-speculatieve doeleinden, waaronder geldoverdrachten, internationale overmakingen en online aankopen, onder andere,” schreef Bitcoin Depot.

Volgens de ATM-operator is het gebrek aan correlatie tussen de inkomsten van Bitcoin Depot en de BTC-prijs deels te wijten aan de aard van de geleverde diensten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!