De markt onderschat de kansen op spot Ethereum ETF-goedkeuring, aldus Coinbase

Coinbase-analist David Han zei dat de markt de kans op een potentiële goedkeuring van een spot Ethereum ETF mogelijk onderschat, ondanks de brede marktconsensus dat dit niet snel zal gebeuren.

“We denken dat de markt de timing en kansen op een potentiële goedkeuring mogelijk onderschat,” schreef Han in een rapport op donderdag. “Ethereum (ETH) kan nog steeds de potentie hebben om in de komende maanden positief te verrassen en lijkt geen grote bronnen van aanbodzijde overhang, zoals token unlocks of verkoopdruk van miners, te hebben.”

Belangrijke deadlines voor de SEC

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft op 23 en 24 mei belangrijke deadlines om te beslissen of de aanvragen voor spot Ethereum ETF’s, ingediend door VanEck en ArkInvest/21 Shares, respectievelijk goedgekeurd zullen worden.

De verwachtingen van een goedkeuring deze maand zijn aanzienlijk afgenomen, waarbij Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas de kansen op goedkeuring omschreef als “klein tot geen” te midden van de schijnbare stilte van de SEC met emittenten.

Coinbase zei echter dat het bestaan van een Amerikaanse spot Ethereum ETF een kwestie van “wanneer, niet als” blijft, aangezien de redenering die werd gebruikt om de spot Bitcoin ETF’s goed te keuren – dat de correlatie tussen het CME futures product en de spot wisselkoersen voldoende hoog is – ook van toepassing is op Ethereum.

Als de correlatie standhoudt, zullen de resterende mogelijke rechtvaardigingen voor afkeuring waarschijnlijk verband houden met de verschillen tussen Ethereum en Bitcoin (BTC), zei Han, waarbij het meest relevante verschil het Proof-of-Stake (PoS)-mechanisme van Ethereum is.

Zonder duidelijke regelgeving over staking, gelooft Coinbase dat spot Ethereum ETF’s die staking beloningen bevatten niet snel goedgekeurd zullen worden. Interessant is dat Ark Invest vorige week het staking component uit zijn spot Ethereum ETF-aanvraag heeft verwijderd. “Dat gezegd hebbende, zou dit de status van niet-gestakte Ether volgens ons niet moeten beïnvloeden,” merkte Han op.

Het op Ethereum gebaseerde gedecentraliseerde voorspellingsmarktplatform Polymarket geeft een kans van 16% op goedkeuring in mei, en de Grayscale Ethereum Trust (ETHE) handelt met een korting van 24% ten opzichte van de nettovermogenswaarde.

Echter, aangezien crypto steeds meer een verkiezingskwestie wordt, en met mogelijke rechtszaken in het vooruitzicht in geval van afwijzingen, gelooft Coinbase dat de kans op goedkeuring dichter bij 30-40% ligt.

Op dinsdag suggereerde Balchunas dat een nieuw ontdekt detail in een spot Ethereum ETF-aanvraag liet zien dat de SEC ether mogelijk als een effect beschouwde in waarschijnlijke ETF-afwijzingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!