Ark Invest en 21shares schrappen staking optie uit Ethereum ETF-voorstel

Ark Invest en 21shares hebben hun oorspronkelijke voorstel voor een spot Ethereum exchange-traded fund (ETF) aangepast door de eerder geïncludeerde stakingsopties te verwijderen. Deze verandering vertegenwoordigt een belangrijke koerswijziging ten opzichte van hun vorige indiening, waarin het plan bestond om erkende staking providers te gebruiken voor het beheer van een deel van het fondsvermogen.

Het aanvankelijke voorstel van Ark Invest, geleid door de bekende investeerder Cathie Wood, samen met 21shares, had een strategie uiteengezet waarin het fonds betrokken zou zijn bij staking—het benutten van middelen om netwerkoperaties te steunen en beloningen te verkrijgen. Staking is een veelgebruikte methode binnen blockchainnetwerken zoals Ethereum (ETH), die deelnemers in staat stelt om beloningen te ontvangen, vaak in de vorm van cryptocurrency, voor het valideren van transacties en het versterken van de netwerkveiligheid.

Deze bedachtzame stap weg van staking onderstreept een voorzichtige strategie, wellicht bedoeld om beter aan te sluiten bij regelgevende standaarden. Opvallend genoeg was het op Ethereum gebaseerde ETF van Fidelity het eerste dat staking opnam in zijn structuur, waarmee het een standaard zette in het ETF-landschap. De keuze van Ark Invest en 21shares om staking niet op te nemen in hun meest recente indiening, zou invloed kunnen hebben op hoe andere fondsen hun strategieën vormgeven binnen de veranderende regelgeving en marktomstandigheden.

Eric Balchunas, de voornaamste ETF-analist bij Bloomberg, beschreef deze aanpassing in een post op X (voorheen Twitter) als mogelijk een laatste poging om goedkeuring te verkrijgen. Hij zei het volgende:

“Hmmmm. Interessant. Het lijkt erop dat ze hun documentatie aanpassen op basis van feedback van de SEC (wat positief zou zijn), maar er zijn nog geen reacties geweest. Het is dus waarschijnlijk een wanhoopspoging of misschien een strategie om de SEC minder redenen voor afwijzing te geven. Nog niet zeker.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!