Uitsluitsel over Ethereum ETF’s wordt volgende week verwacht

Investeringsmaatschappijen die graag de eerste op Ethereum (ETH) gebaseerde ETF’s willen lanceren, kunnen mogelijk teleurgesteld raken. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft nog niet laten weten klaar te zijn om dergelijke producten goed te keuren.

Na maanden van stilte wordt verwacht dat de Amerikaanse toezichthouder volgende week zijn beslissing aankondigt over minstens één aanvraag voor een ETF die direct in Ethereum investeert, de op één na grootste cryptocurrency ter wereld. Sommige fondsmaatschappijen voorzien een afwijzing, omdat de privé-gesprekken met de SEC minder veelbelovend zijn dan vóór de goedkeuring van spot-Bitcoin ETF’s in januari.

In de weken voorafgaand aan de goedkeuring van Bitcoin ETF’s, dienden fondsmaatschappijen meerdere keren aangepaste documenten in om tegemoet te komen aan de zorgen van de SEC, wat aanzienlijk bijdroeg aan de uiteindelijke goedkeuring. Echter, er is veel minder activiteit rondom spot ETH ETF-aanvragen.

“De meeste mensen verwachten een afwijzing,” verklaarde Katherine Dowling, juridisch adviseur bij Bitwise, dat in maart een spot ETH ETF aanvroeg. Ze voegde daaraan toe: “Je ziet niet het soort publieke activiteit dat je zou verwachten als er een goedkeuring in zicht was.”

De SEC heeft de beslissingen over fondsaanvragen maandenlang uitgesteld en moet nu uiterlijk op 23 mei een beslissing nemen over de aanvraag van VanEck. In april daalde de waarde van ETH met bijna 20% toen de hoop op goedkeuring afnam.

“Als de SEC nu geen ETH ETF’s goedkeurt, kan dat komen doordat de SEC heeft bepaald dat ze geen enkel spot-cryptoproduct zullen goedkeuren zonder een gerechtelijke uitspraak,” verklaarde Jeremy Senderowicz, een advocaat gespecialiseerd in beleggingsdiensten bij advocatenkantoor Vedder Price.

Ongeacht de uitkomst zal de SEC voor het eerst aanzienlijke publieke informatie geven over haar standpunt met betrekking tot spot Ether ETF’s. Zelfs uitgevende instellingen die pessimistisch zijn over de goedkeuring door de toezichthouder zien dit als een sprankje hoop, omdat het inzicht zal geven in de gedachten van de toezichthouder over deze producten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!