Bitcoin’s vierde halvering is uitgevoerd – Data toont dat oude whales de winnaars zijn

Terwijl Bitcoin (BTC) gehalveerd is en het vijfde tijdperk ingeluid heeft, heeft Ki Young Ju, de oprichter van het crypto-analyseplatform CryptoQuant, een aantal interessante winstgevendheidsstatistieken voor verschillende entiteiten onthuld.

Bitcoin beloont oude whales en miners

Ju dook op X om de niet-gerealiseerde winsten van verschillende investeerdersgroepen onder de aandacht te brengen, en onthulde een duidelijke winnaar: oude whales.

Volgens de gegevens hebben doorgewinterde Bitcoin-investeerders, vaak ‘oude whales’ genoemd, een duizelingwekkende stijging van 223% in ongerealiseerde winsten gezien. Dit wijst erop dat hun strategie voor het aanhouden van aandelen op de lange termijn zijn vruchten heeft afgeworpen, waarbij de stijgende prijzen in de loop van de jaren en maanden hun bezit aanzienlijk hebben vergroot.

Tegelijkertijd hebben beleggers die de markt betreden via traditionele financiering (TradFi) en op de beurs verhandelde fondsen (ETF’s), gecategoriseerd als ‘nieuwe whales’, een bescheidener stijging van 1,6% in ongerealiseerde winsten gezien. Dit kan worden toegeschreven aan hun kortere investeringstermijn en lagere gemiddelde kostenbasis dan die van oude investeerders.

Interessant is dat kleine miners en grote mining-bedrijven, zoals Riot Blockchain en Marathon Digital, ook behoorlijke winsten hebben geboekt. Kleine miners, vaak individuen of kleine bedrijven, zagen hun ongerealiseerde winsten met 131% stijgen.

Ondertussen zagen grote miners, doorgaans gevestigde mining-bedrijven die aan verschillende beurzen over de hele wereld zijn genoteerd, een stijging van 81% in ongerealiseerde winsten. Uit deze gegevens blijkt duidelijk dat de prijzen sinds oktober 2023 zijn gestegen, een aanzienlijke impuls voor het volgende tijdperk, dat naar verwachting concurrerender zal zijn.

Hash rate: Een belangrijke maatstaf om na de halvering in de gaten te houden

Als we uit deze gegevens conclusies trekken, is het duidelijk dat early adopters de grootste begunstigden zijn, die door de jaren heen een sterke stijging hebben doorgemaakt. Miners van alle categorieën zijn echter ook rijkelijk beloond.

Toch valt nog te bezien hoe miners hun activiteiten aanpassen om concurrerend te zijn en tegelijkertijd inkomsten te genereren. Hoewel de hash rate (ook wel hash snelheid genoemd) de komende dagen zou kunnen dalen, zullen grote miners niet zo veel getroffen worden, maar zullen ze waarschijnlijk hun posities consolideren. Ondertussen zouden kleine miners kunnen worden afgeschud, wat in de loop van de tijd tot centralisatie van miners zou kunnen leiden.

Op de lange termijn zal de hash rate een cruciale maatstaf zijn. Als de prijzen zoals verwacht stijgen, zullen miners gestimuleerd worden om in nieuwe apparatuur te investeren, waardoor de netwerkbeveiliging wordt vergroot. Als dit echter niet het geval is, en de prijzen dalen, zoals te zien is bij Litecoin (LTC) en Bitcoin Cash (BCH) na de halvering.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!