Bitcoin en altcoins dalen, maar hoe komt dit? Experts reageren op recente correctie

De cryptomarkt kende dinsdag een plotselinge daling, waardoor de totale marktkapitalisatie met meer dan 4% daalde van $2,64 biljoen naar een dieptepunt van $2,50 biljoen. De prijzen van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) daalden binnen enkele uren met 5%, wat leidde tot een marktbrede uitverkoop. Door dit negatieve sentiment wisten altcoins als Solana (SOL), Binance Coin (BNB), Ripple (XRP) en Cardano (ADA) ook hun prijsniveaus niet vast te houden.

Het zwakke marktsentiment houdt aan sinds de cryptomarkt getuige was van de grootste optie-expiratie ooit. Analisten zijn echter van mening dat dit de marktcorrectie vóór de halvering is die vergelijkbaar is met andere historische correcties vóór de halvering.

Experts over waarom de cryptomarkt rood kleurt

QCP Capital onthulde dat de optiemarkt vroege signalen gaf voor een scherpe neerwaartse trend, met name de neerwaartse scheefheid in risico-omkeringen. De volatiliteit van Bitcoin- en Ethereum-opties is nog steeds hoog, waarbij de verkoopdruk toeneemt als gevolg van een zwak sentiment.

De Bitcoin koers brak $70k en handelde onder de $66k en de Ethereum koers daalde naar het dieptepunt van $3320. De plotselinge correctie was echter het gevolg van grote liquidaties op crypto-beurzen die veel particuliere beleggers zijn, zoals Binance, waar de financieringspercentages voor perpetuals van 77% naar vlak gingen.

Dit bracht de spotprijs terug naar het niveau van $63.000, terug naar een koers die in medio maart gezien werd. Een daling van de handelsvolumes duidt op een verdere daling van de prijzen. QCP Capital vroeg zich dan ook hardop af:

“Hoewel de perp-financiering is gecomprimeerd, blijft de rest van de termijncurve zeer hoog. Zal dit de stap zijn die de hele curve weer naar beneden brengt?”

Uit gegevens van Coinglass blijkt dat er tijdens deze sterke correctie op de cryptomarkt ruim $500 miljoen werd geliquideerd van ongeveer 140.000 handelaren. Hiervan zijn in de afgelopen 24 uur $414 miljoen longposities geliquideerd en $85 miljoen shortposities geliquideerd.

10x Research heeft tevens een dringende update aan zijn klanten verstuurd dat Bitcoin en Ethereum cruciale ondersteuningsniveaus doorbreken. Topanalist Markus Thielen, CEO van 10x Research, waarschuwde eerder dat de Bitcoin prijs kan stijgen als deze boven het niveau van $68.330 blijft. Het kritieke niveau werd echter doorbroken en de markt slaagde er niet in het prijsniveau terug te winnen.

Image

Zal de Bitcoin koers herstellen?

Meerdere analisten in de markt waren zich al bewust van het sleutelniveau waarop de Bitcoin koers zich bevond. Zo waarschuwde crypto-analist Ali Martinez maandag de investeerders opnieuw voor het kritieke ondersteuningsniveau van $68.300, waarbij hij benadrukte dat een doorbraak een neerwaartse spiraal zou kunnen veroorzaken richting het bereik van $65.250 tot $63.150. Met name dit bereik, waar 760.000 portemonnees 520.000 BTC bevatten, vormt een aanzienlijke psychologische drempel voor het traject van Bitcoin.

Analisten zijn echter nog steeds van mening dat de koningsmunt zich nog steeds voorbereidt om in deze bullmarkt de $100.000 te overstijgen. Bitcoin is in het eerste kwartaal van de afgelopen drie jaar met 64% gestegen, meldt Kaiko. Bovendien zullen de blokbeloningen binnenkort gehalveerd worden, waardoor de schaarste toeneemt. Tevens wijzen historische gegevens erop dat de Bitcoin prijs daarna weer een nieuwe all-time high zal bereiken.

Een ander belangrijk aspect op macrogebied is dat de Amerikaanse dollarindex (DXY) gestegen is naar 105, het hoogste niveau sinds medio februari, nadat experts anticipeerden op de belangrijkste Amerikaanse economische indicatoren die deze week zouden verschijnen. Handelaren hebben hun verwachtingen verlaagd omdat de Fed het monetaire beleid in juni zal versoepelen na een sterker dan verwachte ISM-PMI voor de verwerkende industrie.

Bovendien stijgt de rente op Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar naar 4,341%, het hoogste niveau sinds het begin van het jaar, nadat gunstige PCE-gegevens het optimisme over vroege renteverlagingen door de Fed deden afnemen.

Concluderend is het dus een spannende tijd die eraan zit te komen. Met de recente correctie is het sentiment op de markt weer richting het negatieve gedraaid. Het is echter een feit dat de halvering steeds dichterbij komt, wat weer een positief effect op de Bitcoin prijs zal hebben. Daarnaast dienen we echter de inflatiecijfers en renteverlagingen in de VS in de gaten te houden, aangezien dit vaak ook een grote invloed op de koningsmunt uitoefent. Wees voorzichtig dus.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!