Centrale bank van Zweden publiceert definief rapport over CBDC

De Riksbank, de centrale bank van Zweden, heeft haar pilotproject voor de digitale kroon afgerond met de publicatie van haar eindrapport, waarin de ervaringen van eindgebruikers worden belicht en met name de nadruk wordt gelegd op offline functionaliteit. De bevindingen onthullen een mix van resultaten, waarbij zowel vooruitgang als uitdagingen in de ontwikkeling van een digitale valuta worden benadrukt.

Uitgebracht op 20 maart, duikt het vierde en laatste rapport in een nieuw model voor offline retail-transacties, afwijkend van de benadering die werd voorgesteld in eerdere fasen van het pilotproject. De Amerikaanse Federal Reserve meldde dat CBDC een belangrijke focus blijft voor centrale banken.

In tegenstelling tot het vorige model waarbij offline transactiegegevens werden opgeslagen op mobiele telefoons, onderzoekt de Zweedse centrale bank nu de integratie van een “schaduw-wallet” binnen het online systeem naast een betaalkaart, bedoeld als een kaart met opgeslagen waarde. Deze dubbele benadering heeft tot doel de transactie-efficiëntie te verbeteren en een naadloze offline functionaliteit te garanderen.

Het rapport van de Zweedse centrale bank schetst vier belangrijke gebruiksscenario’s die tijdens de pilot zijn onderzocht, waaronder financiering en ontfinanciering van het betaalinstrument, offline point of sale (POS) betalingen met behulp van near-field communication, offline overdrachten tussen twee kaarten, en het opleggen van beperkingen op kaartsaldi en transactievolumes.

Er blijven echter uitdagingen bestaan, met name met betrekking tot gebruikersvriendelijkheid en beveiliging. De afhankelijkheid van mobiele telefoons voor communicatie introduceert complexiteiten en compromitteert de beveiliging, waarbij talrijke stappen nodig zijn voor gebruiker-naar-gebruiker betalingen om als veilig te worden beschouwd.

Bovendien vereisen problemen met betrekking tot het synchroniseren van betaalkaarten en het voorkomen van replay-aanvallen robuuste mechanismen om de integriteit en liquiditeit van transacties te waarborgen.

Om deze zorgen aan te pakken, stelt de centrale bank van Zweden voor om tellers te implementeren om offline betalingen te synchroniseren en beperkingen op kaarttransacties af te dwingen. Bovendien worden digitale certificaten gebruikt om de veiligheid van instructies die worden verzonden tussen betaalkaarten en de tussenpersoon te waarborgen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het Corda-platform van R3.

De Centrale Bank van Nigeria (CBN) heeft daarnaast een partnerschap gesmeed met blockchain-infrastructuurbedrijf Gluwa voor haar CBDC, de e-Naira. De bank heeft haar Credal-technologie geïntroduceerd in het e-Naira-ecosysteem.

Verder heeft de Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) meer inzicht geboden in haar ambitieuze plannen om de wholesale centrale bank digitale valuta (wCBDC) van de Filipijnen te verkennen. Zes prominente binnenlandse banken – BDO Unibank, China Banking Corp., Land Bank of the Philippines, Rizal Commercial Banking Corporation, Union Bank of the Philippines en Maya Philippines – nemen actief deel aan de wCBDC-pilot naast de BSP.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!