Crypto-industrie domineert fintech investeringen in Canada

De sector van blockchain en cryptocurrency bleef zijn dominantie behouden als de belangrijkste ontvanger van investeringen binnen het financiële technologielandschap van Canada, volgens een recent rapport van accountantskantoor KPMG.

Uitgebracht op 6 februari benadrukte het Canadese fintech-rapport van KPMG dat ondanks aanzienlijke dalingen in het aantal transacties en waarden in 2023, de crypto-industrie zijn leidende positie in investeringsactiviteit behield. Vorig jaar beveiligde de blockchain- en cryptosector 31 deals, waarmee andere fintech-verticale sectoren in het land werden overtroffen. Software-as-a-service (SaaS) volgde nauw met 24 deals, terwijl kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning 15 deals zagen.

Edith Hitt, partner bij KPMG, merkte op dat de interesse van investeerders in crypto-gerelateerde fintech-ondernemingen deels werd aangewakkerd door de anticipatie rond de goedkeuring van een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) door de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten. Hitt benadrukte het potentiële effect van een goedkeuring van een Bitcoin ETF op investeringen in Canadese fintechs en voorspelde dat dit innovatie en investeringen in digitale activa binnen het land zou kunnen stimuleren.

Door te wijzen op een van de grootste fintech-investeringen in Canada in 2023, wees Hitt op een blockchain-infrastructuurbedrijf en wees ze op een groeiende interesse in blockchain-technologie in de regio. Ze suggereerde dat investeerders wellicht uitkijken naar het toekomstige potentieel van blockchain-technologie, met name in het geval van de introductie van een door de centrale bank gestuurde digitale valuta (CBDC) in Canada.

Volgens Hitt zou blockchain-technologie, als Canada een CBDC zou implementeren, kunnen dienen als de noodzakelijke infrastructuur om het digitale valutasysteem aan te drijven, wat mogelijk verdere groei in het Canadese fintech-ecosysteem zou kunnen stimuleren.

Echter, de adoptie van een CBDC in Canada stuit op scepsis. Een discussiepaper van de Bank of Canada in augustus 2023 benadrukte potentiële uitdagingen bij de acceptatie van CBDC’s, waarbij zwakke consumentenprikkels werden genoemd vanwege de bestaande toegang tot financiële diensten. Bovendien toonde een op 30 november uitgevoerde enquête terughoudendheid bij individuen die bekend waren met CBDC’s om ze te gebruiken, wat verder wijst op hindernissen voor grootschalige acceptatie.

Ondanks deze uitdagingen onderstreept de voortdurende dominantie van de crypto-industrie in Canadese fintech-investeringen zijn veerkracht en groeipotentieel in het evoluerende financiële landschap van het land.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!