Hof beveelt SEC aan om Grayscale’s spot Bitcoin ETF te beoordelen

Het Amerikaanse Hof van Beroep voor het District of Columbia heeft een bevel uitgevaardigd waarin de Securities and Exchange Commission (SEC) wordt verplicht om de aanvraag van Grayscale Investments voor een spot Bitcoin ETF opnieuw te bekijken.

Deze beslissing volgt op de eerdere uitspraak van de rechtbank, waarin de overeenkomsten werden benadrukt tussen Grayscale’s voorstel en de reeds goedgekeurde Bitcoin futures ETF’s. Daarom stelde de rechtbank vast dat het product van Grayscale goedkeuring verdient, gezien zijn vermogen om marktwanpraktijken te identificeren.

“In overeenstemming met het vonnis van 29 augustus 2023… vormt dit het formele mandaat van deze rechtbank,” schreef Mark Langer, griffier van het Hof van Beroep, in een indiening op maandag.

Dit vonnis heeft betrekking op de rechtszaak van Grayscale tegen de SEC van vorig jaar, waarin het bedrijf de instantie aanklaagde omdat deze weigerde zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een spot Bitcoin ETF.

Het bedrijf betoogde dat het oordeel van de SEC “onredig en willekeurig” was, gezien de goedkeuring door de instantie van soortgelijke gestructureerde Bitcoin-futures ETF-producten – een beoordeling waar de rechters het unaniem mee eens waren in augustus.

Na de uitspraak kreeg de SEC een periode van 45 dagen om in beroep te gaan, maar ze bleef opvallend stil terwijl de deadline eerder deze maand verstreek. Deze stilte heeft uiteindelijk geleid tot een gerechtelijk bevel om de aanvraag van Grayscale opnieuw te beoordelen, en dat bevel is nu uitgevaardigd.

Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel de SEC de bevoegdheid behoudt om de aanvraag af te wijzen, ze nu op zoek zal moeten naar nieuwe gronden voor afwijzing die geen verband houden met de eerdere rechtvaardiging. De eerdere redenering van de SEC was gebaseerd op het idee dat de futuresmarkt voor Bitcoin niet nauw genoeg verbonden was met de spotmarkt, maar andere aanvragers van Bitcoin ETF’s, waaronder Bitwise, hebben al verschillende tegenargumenten aangedragen voor het geval de SEC opnieuw een vergelijkbare koers zou willen varen.

Ondanks het feit dat de vertegenwoordigers van de instantie weigeren direct commentaar te geven op de zaak, heeft SEC-commissaris Hester Peirce op maandag haar verbazing geuit over het feit dat haar instantie tot op heden geen goedkeuring heeft verleend voor een spot Bitcoin ETF.

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) is ’s werelds grootste Bitcoin-fonds, maar de aandelen ervan kunnen pas rechtstreeks worden ingewisseld voor BTC nadat een conversie is goedgekeurd. Met het groeiende vertrouwen dat het bedrijf uiteindelijk zal slagen, zijn de aandelen van GBTC de afgelopen maand met maar liefst 33% gestegen, wat aangeeft dat beleggers optimistisch zijn over de vooruitzichten van een Bitcoin ETF.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!