Dit staat er op de planning voor Ethereum in 2024, aldus Vitalik Buterin

Vitalik Buterin, de mede-oprichter van Ethereum (ETH), heeft een onlangs een planning vrijgegeven met details over de upgrades en activiteiten voor het netwerk in 2024. Hij verklaarde in een reeks tweets dat de routekaart van 2024 weinig wijzigingen bevatte ten opzichte van het plan van 2023 en dat het netwerk zich zal concentreren op de Merge, de Surge, de Scourge, de Verge, de Purge en de Splurge.

Ethereum’s planning voor 2024

Sinds de fusie in september 2022 plaatsvond, zal het Ethereum-netwerk nu prioriteit geven aan de implementatie van de rol van een single slot finality (SSF). Terwijl de fusie Ethereum zag overgaan van een Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme naar dat van Proof-of-Stake (PoS), zal SSF de huidige zwakke punten van het netwerk oplossen.

Het concept van SSF kan ervoor zorgen dat het consensusmechanisme van Ethereum blokken efficiënter valideert; de blokken zouden in hetzelfde slot kunnen worden voorgesteld en afgerond, waardoor de tijd tot finaliteit aanzienlijk wordt verkort. Buterin gelooft dan ook dat dit de gemakkelijkste manier is om de PoS-problemen van Ethereum op te lossen.

Vervolgens komt de Surge om de hoek kijken, met een doel van 100.000 transacties per seconde bij rollups. De medeoprichter van Ethereum onthulde dat cross-rollup-standaarden en interoperabiliteit zijn benadrukt als gebieden voor verbeteringen op de lange termijn, en dat er in 2024 aanzienlijke vooruitgang zal worden geboekt op het gebied van rollup-schaling, zowel op EIP-4844 als op het gebied van rollups zelf.

Ethereum probeert ook zijn centralisatieproblemen op te lossen via de zogenaamde Scourge. Volgens de routekaart zal de nadruk liggen op het wegnemen van dergelijke problemen in het PoS-ontwerp van het netwerk, vooral rond de maximale extraheerbare waarde (MEV) en liquide staking of pooling. Buterin adviseerde eerder om de kosten van het runnen van knooppunten te verlagen om het probleem op te lossen.

Versoepeling van blokverificaties

Bovendien vermeldde de routekaart de Verge, die de blokverificatie eenvoudiger zou kunnen maken. Verkle-bomen zijn bijna klaar om geïmplementeerd te worden, en binnenkort zou het verifiëren van blokken slechts het downloaden van enkele bytes aan gegevens inhouden, het uitvoeren van een paar basisberekeningen en het verifiëren van een beknopt, niet-interactief argument van kennis (SNARK).

Het netwerk zou de precompilatie van de Ethereum Virtual Machine (EVM)-verificatie onderzoeken om tot een volledig SNARKed Ethereum te komen.

Bovendien zal de Purge het protocol vereenvoudigen, technische schulden elimineren en de kosten voor netwerkdeelname beperken, terwijl de Splurge al het andere zal oplossen. Buterin legde het als volgt uit:

“‘Verhoog de L1-gaslimiet’ is verwijderd om te benadrukken dat de limiet op elk moment kan worden verhoogd; u hoeft niet te wachten op volledige SNARK’s, vooral niet op kleine verhogingen. ‘State expiratie’ is ingekort, om de algemene consensus te weerspiegelen dat het een item met een vrij lage prioriteit en weinig urgentie is, vooral gezien staatloze cliënten en PBS/executiebewijzen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!