Oekraïne ontdekt eerste crypto-omkoping in anti-corruptie strijd

In een opmerkelijke ontwikkeling binnen de voortdurende inspanningen van Oekraïne om corruptie te bestrijden, hebben autoriteiten onlangs ontdekt wat lijkt op het eerste geval van een op cryptocurrency gebaseerde omkoping in het land. Het Nationaal Anti-Corruptie Bureau van Oekraïne (NABU) heeft namelijk verdenkingen geuit tegen een wetgever, met name een lid van het parlementaire anti-corruptiecomité, omdat hij naar verluidt Bitcoin heeft geprobeerd te gebruiken om een corrupte transactie te vergemakkelijken.

In dit geval wordt de beschuldiging geuit dat de wetgever $50.000 in Bitcoin heeft aangeboden om staatsfondsen veilig te stellen die bestemd zijn voor de wederopbouw van infrastructuur. Hoewel de naam van de ambtenaar niet is vrijgegeven, heeft het NABU onthuld dat de verdachte een formele kennisgeving van verdenking heeft ontvangen. De directeur van het Staatsagentschap voor Herstel en Ontwikkeling van Infrastructuur van Oekraïne meldde deze poging tot omkoping opmerkelijk aan de autoriteiten nadat een tranche van $10.000 was ontvangen.

Dit incident onderstreept de geïntensiveerde strijd van Oekraïne tegen corruptie, vooral omdat het land streeft naar lidmaatschap van de Europese Unie. De EU heeft benadrukt dat anti-corruptiemaatregelen een cruciaal criterium zijn voor het starten van besprekingen over lidmaatschap. Bovendien heeft de chef van het NABU, Semen Kryvonos, eerder de toewijding van de instantie overgebracht om misdaden in kritieke gebieden zoals defensie en wederopbouw prioriteit te geven, vooral tijdens oorlogstijd.

De onderzoeking naar dit ongekende gebruik van cryptocurrency in een omkopingszaak maakt deel uit van een bredere repressie. Autoriteiten hebben ook onlangs twee hooggeplaatste functionarissen op het gebied van cyberveiligheid verdacht van verduistering. Het agentschap voor wederopbouw van de staat heeft ook zijn toewijding aan een beleid van nultolerantie ten aanzien van corruptie bevestigd en belooft voortdurende samenwerking met wetshandhavingsinstanties en anti-corruptieorganen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!