Cathie Wood zegt dat Solana sneller en efficiënter is dan Ethereum

Cathie Wood, de oprichter, CIO en CEO van ARK Investment Management, LLC, verscheen onlangs op CNBC’s “Squawk Box” om de nieuwe stap van ARK Invest in de cryptoruimte te bespreken. In samenwerking met 21Shares lanceert ARK deze week vijf nieuwe ETF’s op Cboe Digital. Deze ETF’s omvatten een mix van Bitcoin-futures en cash, Bitcoin-futures en Ethereum-futures, en een breder scala aan Bitcoin- en aandelenblootgestelde bedrijven.

Tijdens het interview benadrukte Cathie Wood de belangrijke rollen van Ethereum en andere infrastructuurpartijen zoals Solana in de blockchainruimte. Ze benadrukte dat hoewel Ethereum aanvankelijk sneller en kostenefficiënter was dan Bitcoin, Solana nu Ethereum heeft overtroffen op deze gebieden.

Het begrijpen van de technologische fundamenten helpt de voorsprong van Solana op Ethereum te verklaren. Solana staat bekend om zijn snelle verwerking van transacties, bereikt met een uniek Proof of History (PoH) en Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme. Deze combinatie stelt Solana in staat om tot 65.000 transacties per seconde te verwerken, waardoor het zeer efficiënt is voor realtime toepassingen. Ethereum gebruikte aanvankelijk een Proof of Work (PoW) methode, wat leidde tot snelheids- en congestieproblemen. De overstap naar Ethereum 2.0, gericht op PoS, beoogt de schaalbaarheid en transactiesnelheid te verbeteren, maar is nog in ontwikkeling.

Wat schaalbaarheid betreft, is de architectuur van Solana ontworpen om een hoog volume aan transacties efficiënt te verwerken, waarbij PoH en PoS worden ingezet voor hoge doorvoer en parallelle verwerkingsmogelijkheden. Dit maakt Solana geschikt voor toepassingen met grote transactievolumes. Ethereum daarentegen had moeite met schalen vanwege zijn PoW-consensus, maar maakt de overgang naar Ethereum 2.0 met een PoS-mechanisme en shard chains om schaalbaarheid te vergroten en congestie te verminderen. De volledige realisatie van deze voordelen wordt verwacht maar is nog niet voltooid.

De uitspraak van Cathie Wood komt op een moment dat de crypto-markt een opleving heeft meegemaakt, met de totale marktkapitalisatie die is gestegen tot meer dan $1,4 biljoen. Deze groei vertegenwoordigt een verandering van meer dan 60% ten opzichte van een jaar geleden.

Solana’s native token, SOL, heeft ook een prijsstijging van 51,7% gezien in de laatste 14 dagen, in lijn met een opwaartse trend van twee weken. Aan de andere kant doorbrak Ethereum de $2.000-prijsdrempel in de laatste 14 dagen en steeg met 10% gedurende deze periode. Beide digitale activa hebben hun hoogste niveaus nog niet bereikt, maar de recente opleving duidt op een verschuiving in marktsentiment.

Bitcoin heeft in de tussentijd de psychologische drempel van $30.000 doorbroken. De prijs van de munt blijft echter 48% lager dan het hoogste punt ooit op 10 november 2021. Traditioneel suggereert een stijging van de prijs van Bitcoin een voorkeur van investeerders voor de stabiliteit en veiligheid die gepaard gaan met Bitcoin, vooral tijdens onzekerheid op de markt.

In een breder economisch perspectief hebben de acties van de Federal Reserve invloed gehad op de cryptomarkt. De Fed is sindsdien betrokken bij de snelste renteverhogingscyclus in 40 jaar om de inflatie onder controle te houden, wat het sentiment van investeerders richting cryptocurrencies heeft verschoven. Bovendien heeft de Amerikaanse Federal Reserve in augustus een belangrijk programma geïnitieerd om toezicht te houden op de activiteiten van banken in de cryptosector. Dit programma introduceert geen nieuwe regels voor cryptobanking, maar verduidelijkt hoe de Fed toezicht zal houden.

Onder dit “novel activities supervision program” zullen experts in digitale activa samenwerken met reguliere toezichthouders om transacties met betrekking tot cryptocurrencies te controleren, met name gericht op stablecoins. Banken moeten vooraf goedkeuring krijgen voor activiteiten met stablecoins en aantonen dat ze in staat zijn de bijbehorende risico’s te beheren, waaronder kwetsbaarheden voor witwassen, klantenloop en hackdreigingen.

De aankondigingen van de Fed versterken eerder crypto-advies en zijn in lijn met hun intentie om een aanzienlijke barrière te handhaven tussen traditioneel bankieren en de crypto-sector. Ze moedigen echter ook banken aan om door te gaan met experimenteren met digitale activa onder nauw toezicht. Deze benadering heeft tot doel innovatie in financiële diensten in evenwicht te brengen met regelgevend toezicht. Het niveau van toezicht zal variëren afhankelijk van het betrokkenheidsniveau van elke bank bij deze nieuwe activiteiten, om ervoor te zorgen dat de regelgeving en het toezicht innovaties bevorderen die de toegang tot en levering van financiële diensten verbeteren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!