Wanneer zal de SEC een Bitcoin spot ETF goedkeuren?

Op 1 september stelde de SEC de beslissing uit over Bitcoin spot ETF aanvragen van WisdomTree, Invesco Galaxy, Valkyrie, Fidelity, VanEck, Bitwise en BlackRock, waardoor BTC terugviel tot rond $26.000, met een volgende reactie vanuit de toezichthouder die midden oktober wordt verwacht.

De recente uitspraak in de zaak tussen Grayscale en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft vorige maand voor schokgolven gezorgd in de cryptomarkt. Nu, een aantal weken later, is deze hype echter weer bekoeld en de Bitcoin koers heeft al zijn winst ook weer ingeleverd.

Veel mensen dachten dat de uitspraak een grote overwinning was voor Bitcoin, echter in werkelijkheid is de uitspraak slechts een vaststelling dat de afwijzing door de SEC onredelijk was en vereist dat de SEC het voorstel opnieuw beoordeelt. In de toekomst kan de SEC de GBTC-omzetting van Grayscale in een Bitcoin spot ETF nog steeds om andere redenen afwijzen.

Het is echter wel zo dat de beslissing van de rechtbank tot op zekere hoogte een precedent geschept heeft voor de crypto-industrie en heeft een positieve invloed gehad op vermogensbeheerders zoals BlackRock en Fidelity, die tevens aanvragen hebben ingediend voor een Bitcoin spot ETF.

De waarschijnlijkheid van een Bitcoin spot ETF

Er is een grote kans dat Bitcoin spot ETF’s goedgekeurd zullen worden in de toekomst. De timing voor ETF goedkeuring kan echter afhangen van de huidige situatie. Jerome Powell houdt de benchmark rente op een hoog niveau van 5,25-5,5%, voornamelijk om Janet Yellen, de Amerikaanse secretaris van de schatkist, te steunen bij de uitgifte van Amerikaanse obligaties. Zo Gracy Chen, algemeen directeur van Bitget, het volgende aan:

“Door voortdurend hoogrentende staatsobligaties uit te geven, kunnen de VS de uitstroom van dollars voorkomen en de terugkeer van dollars uit de hele wereld aantrekken. Er wordt echter verwacht dat Powell, na het absorberen van een bepaalde hoeveelheid marktliquiditeit via staatsobligaties, de benchmark rente geleidelijk zal verlagen. Op dat moment wordt verwacht dat de SEC geleidelijk de beperkingen op BTC spot ETF’s zal versoepelen, waardoor Wall Street snel blootstelling aan BTC kan krijgen via ETF’s.”

Samengevat, zelfs als sommige evenementen een gunstiger klimaat creëren voor een Bitcoin spot ETF, zal het dit jaar niet noodzakelijk worden goedgekeurd. Als het wordt goedgekeurd, kunnen we verwachten dat de prijs van Bitcoin snel zal opveren door de impact van het nieuws en $31.000 zal bereiken. Bovendien, omdat de meeste mainstream instituties zich niet op de BTC-markt hebben begeven voor de ETF-goedkeuring, zou de goedkeuring mogelijk nieuwe fondsen van buiten de cryptomarkt kunnen aantrekken, waardoor de koningsmunt mogelijk richting een nieuwe all-time high zal stijgen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!